Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Schubert: Winterreise - Nico van der Meel en Pieter-Jan Belder

Zwolle, Grote Kerk, donderdag 5 maart 2015, 20:15 - 22:45 uur

Info

Met Nico van der Meel (tenor) en Pieter Jan Belder (fortepiano), beiden internationaal toonaangevend wat betreft de historische uitvoeringspraktijk, zult u een pure Winterreise meemaken zoals u die nog niet eerder hebt ervaren.

Deze liedavond vindt plaats in de prachtige consistorie van de Grote Kerk. Een ruimte die speciaal ontworpen lijkt voor intieme en indringende kamermuziek concerten. U zit als publiek in een kring rond de musici zodat u werkelijk iedere nuance zult meekrijgen.

Let op: er worden maximaal 60 stoelen verkocht, dus bestel snel uw kaarten als u dit niet wilt missen.

Programma
Winterreise neemt een centrale plaats in in het liedoeuvre van Schubert en in de harten van de liefhebbers van zijn muziek. Toen Schubert Winterreise liet horen op een voorspeelavond aan zijn vrienden, reageerden zij met ontzetting en verbijstering. De 24 liederen hadden volgens de toehoorders zo’n desolate en duistere atmosfeer dat de door hen bewonderde componist zich al halverwege de cyclus aan gene zijde van het leven moest bevinden. De liedcyclus voert de luisteraar mee door een ijzingwekkend winters landschap, wat zich nog maar ternauwernood in menselijke termen laat beschrijven. De protagonist wordt slechts aangeduid als ‘Der Wanderer’ en hij neemt de luisteraar aan de hand door zijn diepste zieleroerselen, verborgen angsten en onbekende verlangens. Winterreise is in dit opzicht een meesterwerk van het Romantische denken, zoals dat in het begin van de negentiende eeuw langzaam terrein wint. De hang naar het onbekende, het onbereikbare en het onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise. Deze reis is niet zomaar een reis: het is een enkele reis naar het onbekende. ‘Eine Straße muß ich gehen, die noch keiner ging zurück’, heet het in Der Wegweiser.

De tekst van Winterreise is van de nu vrijwel vergeten dichter Wilhelm Müller die tijdens zijn (eveneens korte) leven echter een grote populariteit genoot. Heinrich Heine, een boegbeeld van de Duitse literatuur, zei over de gedichten van Müller: ‘eenvoudige gedichten, moeilijk te maken’ en sprak ooit de hoop uit dat hij zelf nog eens in één adem genoemd zou worden met Müller. De eenvoud van de teksten van Winterreise is evenredig met de zeggingskracht: de sobere gedichten bezitten een enorme diepgang, die door Schubert werd onderkend en hebben geleid tot één van de meest indringende muziekwerken uit de geschiedenis. - Geert van Boxtel