Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Drie Renaissancemeesters - Nederlands Kamerkoor

Zwolle, Grote Kerk, zaterdag 7 februari 2015, 19:45 - 22:15 uur

Info

Na het enorme succes van vorig seizoen, besloten het Nederlands Kamerkoor en Peter Phillips, dirigent en oprichter van de roemruchte Tallis Scholars, het programma Drie Renaissance-meesters zo snel mogelijk te hernemen. Hoogtepunt: een op zijn minst muzikaal schokkende Aardbevingsmis van Antoine Brumel.

Centraal punt in het programma Drie Renaissancemeesters is de Missa Et ecce terrae motus van de Franse componist Antoine Brumel (ca. 1460-ca. 1515). Dit muziekstuk gaat over de aardbeving die volgens de overlevering woedde op het moment dat Christus stierf aan het kruis. Deze 12-stemmige Aardbevingsmis was voor de oren van de 15de eeuwers destijds ongehoord en verbluffend. Ze zaten in de kerk vast met open mond te luisteren. Het stuk zit vol met eigenaardigheden: een ingewikkelde textuur en ongebruikelijke sequensen. Wat een vondst om juist dát te gebruiken om het verhaal van een aardbeving te vertellen. De rijke harmonieën en complexe structuur bezorgen de luisteraar ruim vier eeuwen later nog steeds kippenvel.

Dit werk van Brumel wordt omlijst door motetten van twee andere renaissance-grootheden: Josquin des Prez en Orlando di Lasso. Deze laatste was de leraar van Brumel en zorgde ervoor dat de Missa Et ecce terrae motus nog bij ons bekend is. De enige overgeleverde partituur hiervan komt namelijk uit München (1570) en is getekend door Di Lasso als uitvoerende.
Josquin des Prez tenslotte, wordt gezien als superster onder de renaissance-componisten. Zijn bijna hypnotiserende, 24-stemmige canon Qui habitat in adiutorio Altissimi begint met één enkele stem, maar mondt uit in een vloeiend netwerk van stemmen.

Peter Phillips
De Britste dirigent Peter Phillips heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd door zijn leven te wijden aan onderzoek naar en het uitvoeren van polyfonie in de Renaissance. In 1973 richtte hij de Tallis Scholars op, waarmee hij meer dan 1750 concerten uitvoerde en 50 cd’s opnam. Mede door zijn optredens, opnames en publicaties is de Renaissancemuziek nu onderdeel van het bekende klassieke repertoire. Naast de Tallis Scholars werkt Peter Phillips regelmatig met andere ensembles, zoals het Collegium Vocale Gent, The BBC Singers en de Choeur du Chambre de Namur. Ook voor het Nederlands Kamerkoor is hij een oude bekende. Voor een programma met renaissancemeesters is er geen betere dirigent te bedenken dan deze meester zelf.

19.45 tot 20.05 uur - Voorprogramma (Huygens Vocaal Ensemble)
20.15 uur - Begin voorstelling