Klassieke Muziek


Op donderdag 14 januari 2016, aanvang 20:15 uur. Locatie: Janskerk in Haarlem.

INFOSERVICE

In het najaar van 2015 is het 250 jaar geleden dat Wolfgang Amadeus Mozart, samen met zijn zusje Nannerl en vader Leopold, de Nederlandse hofstad bezocht om daar op te treden aan het stadhouderlijk hof. Door ziekte, van zowel Nannerl als Wolfgang, duurt het bezoek onbedoeld langer dan een half jaar. De pas negenjarige ‘Wolfie’ schrijft in deze periode verschillende prachtige muziekwerken. Ook geven Wolfgang en Nannerl als quatre-main duo meerdere publieke concerten en worden de steden Haarlem, Amsterdam en Utrecht aangedaan.

In een concert met een sprankje theater zal het Ciconia Consort deze ‘Haagse muziekwerken’ en de tournee van de familie Mozart door de lage landen doen herleven. Musicoloog en auteur van het boek ‘Mozart in de lage landen’, Jos van der Zanden, schrijft de teksten voor dit programma, gebaseerd op brieven die Leopold Mozart vanuit Den Haag naar het thuisfront Salzburg stuurde.

De gedreven acteur Ton Feil zal als ‘Pater Familias Mozart’ op geheel persoonlijke wijze het programma presenteren. Met twee jonge talentvolle pianosolisten, Nikola Meeuwsen en Peiting Xue als Wolfgang en Nannerl, proeft u de sfeer van het 18de-eeuwse stadhouderlijk klimaat, waarin wonderkinderen ter vermaak aan hoven en in publieke concertzalen werden geëxploiteerd. Vanuit een zelfde jonge geest als de toen negenjarige componist Mozart zullen de pianoconcerten door piepjonge getalenteerde pianisten (op historische instrumenten) worden uitgevoerd. De jonge zangsoliste Lilian Farahani zal de speciaal aan prinses Carolina van Oranje-Nassau opgedragen aria’s vertolken.

Gespeeld zal worden op twee pianofortes in het bezit van Bart van Oort, beiden kopieën naar Anton Walter (ca 1790) en gebouwd door Chris Maene, Belgie (2000 en 2011).

Uitvoerenden
Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren
Ton Feil, acteur
Nikola Meeuwsen, pianoforte
Peiting Xue, pianoforte
Lilian Farahani, sopraan