Update: de komende tijd zijn er geen concerten mogelijk. Videoconcerten zijn toegestaan zonder publiek in de zaal. Als een gepland concert wordt afgelast ontvangt u binnen enkele dagen bericht van de organisator.

Festival Oude Muziek 2019: Napoli

Napels, in de schaduw van de Vesuvius en vlakbij het betoverende Capri, is al eeuwenlang geliefd als plek van genot en vertier. De stad kent een rijke en grotendeels onontgonnen muzikale erfenis. Napels was een koninkrijk en lang een van de grootste steden van Europa. Het werd een belangrijk centrum voor vocale muziek, met opera's, serenades en muzikale feesten op het water. Componisten zoals Pergolesi, Leo en Vinci bereidden met hun gevoel voor melodie de weg voor de galante en klassieke stijl. Zangers en componisten verspreidden zich vanuit Napels, waar de conservatoria toonaangevend waren met hun compositieoefeningen (partimento), over heel Europa.

Dit festivalthema biedt ons gelegenheid om dit repertoire te presenteren en tegelijkertijd de vocale technieken te onderzoeken die aan de basis liggen van de Europese cantabile-stijl. Maar we gaan ook veel verder terug in de tijd, met volop aandacht voor muziek uit middeleeuwen, renaissance en vroegbarok. Ook theater en commedia dell’arte komen aan bod.

Artist in residence wordt de flamboyante Marco Mencoboni, die met zijn ensemble Cantar Lontano baanbrekend werk verricht op het vlak van ruimtelijke effecten van barokmuziek. De schrijver, regisseur en dramaturg Thomas Hoeft wordt mede-curator van dit festival. We werken ook samen met de onderzoekers van het Centro di Musica Antica Pietà de’ Turchini in Napels.