Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Festival Monteverdi XL: Moord & Brand (passe-partouts)

Via deze pagina kunt u passe-partouts bestellen voor Festival Monteverdi XL. Losse entreekaarten voor de activiteiten op zondag kunt u reserveren via het menu (rechterzijde pagina).

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 vindt de vierde editie plaats van Festival Monteverdi XL. Amersfoort staat dan in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643): op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten. Hoofdrolspelers zijn de barokensembles Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld en het Oostenrijke Ars Antiqua Austria, dat voor het eerst zijn opwachting maakt in het festival.

Samen zullen zij Monteverdi’s opera-thriller Il combattimento di Tancredi e Clorinda uitvoeren in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Traditiegetrouw sluiten we het festival af met Monteverdi Meets Jazz, het slotconcert waarin vroege barok en hedendaagse geïmproviseerde muziek elkaar ontmoeten en samenvloeien, met de winnaar van de BUMA Boy Edgar Prijs 2018, pianist Jasper van ’t Hof, Greetje Bijma, zang, en Krijn Koetsveld op Klavecimbel.

Er zijn lezingen, workshops & masterclasses en een koffieconcert op de zondagochtend. Traditiegetrouw maken we op zondagmiddag een muzikale stadswandeling door het centrum van Amersfoort, met korte concertjes uitgevoerd door jonge baroktalenten. Met de kleintjes kunt u weer naar Zandfoort aan de Eem voor een vrolijke kindervoorstelling door Opera Dolleboelja: De Koe van de Klucht.

Moord & Brand – een lesje geschiedenis
De levensjaren van Monteverdi (1567-1643) lopen welhaast parallel aan die van de 80-jarige oorlog (1568-1648). In de poëtische teksten van Monteverdi staan veel prachtige metaforen over het vuur in de liefde: hoe verwarmend maar ook hoe dodelijk die kan zijn. De verbinding met de Nederlandse wordingsgeschiedenis is hiermee snel gelegd: Nederland staat in brand, de oorlog met Spanje verscheurt het land. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, in 1547 geboren in Amersfoort en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, wordt op 13 mei 1619 vermoord. Dat is volgend jaar precies 400 jaar geleden. Festival Monteverdi XL 2019 staat daarom in het teken van moord, brand, Van Oldenbarnevelt, Amersfoort en natuurlijk de prachtige muziek van Monteverdi!

Uitvoerenden:
Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld
Ars Antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor

Jasper van ’t Hof - piano
Greetje Bijma - zang
Opera Dolleboelja

Programma:
Zaterdag 9 maart 2019

18.00 uur: Italiaans dinerbuffet
20.00 uur: Parallel concert
-Brand, door Le Nuove Musiche (locatie: Aegtenkapel)
-Moord, door Ars Antiqua Austria (locatie: Oud Katholieke kerk)
21:10 uur: Einde concert
21:25 uur: Intermezzo: lezingen, workshops, masterclasses op alle locaties
22:15 uur: Einde Intermezzo
22:30 uur: Opera Moord & Brand!:
Il combattimento di Tancredi e Clorinda (Claudio Monteverdi)
Uitvoerenden: Le Nuove Musiche & Ars Antiqua Austria
Locatie: St. Franciscus Xaverius
Regie en mise-en–scène: Sybrand van der Werf

Zondag 10 maart 2019

11.00 uur: Koffieconcert: Ars Antiqua Austria + Le Nuove Musiche.
Locatie: Aegtenkapel
11:00 uur: Kinderconcert 4+, Opera Dolleboelja
Locatie: Zandfoort aan de Eem
12.30 uur: Mogelijkheid voor lunch
14.00 uur: Stadswandeling met Gidsen van het Gilde door het centrum van Amersfoort, met fringeconcerten door jonge baroktalenten
Startpunt: Van Oldenbarnevelt in Amersfoort
14.00 uur: Kinderconcert 4+, Opera Dolleboelja
Locatie: Zandfoort aan de Eem
16.00 uur: Slotconcert door pianist Jasper van ’t Hof en zangeres Greetje Bijma, met Krijn Koetsveld op klavecimbel
Locatie: Eemhuis
17.30 uur: Einde programma


Tickets


Le Nuove Musiche Festivals Klassiek Monteverdi XL Claudio Monteverdi

Monteverdi XL

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 vindt de vierde editie plaats van Festival Monteverdi XL. Amersfoort staat dan in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643): op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten.