Koepelkerkconcert Erik Jan Eradus

Erik Jan Eradus speelt een programma dat in het teken staat van de Franse meesters van de orgelkunst Widor, Tournemire, Langlais en Dupré.

Charles-Marie Widor (dit jaar 175 jaar geleden geboren) wordt wel de vader van de orgelsymfonie genoemd en zijn vierde symfonie bevat alles waaraan hij deze eretitel te danken heeft: een Virtuoze Toccata en Fuga,een hoogromantisch Cantabile, flitsend Scherzo en spetterende Finale! Charles Tournemire (dit jaar 80 jaar geleden overleden) was als componist een echte expressionist. De klankbeelden die hij oproept zijn vluchtige aquarellen.

Hij schreef voor 51 dagen in de kerkelijke kalender een aflevering gebaseerd op de Gregoriaanse hymnes van de betreffende zondag, en zijn 'La Purification' maakte hij voor 2 februari, de dag waarop de opdracht van het kindje Jezus in de tempel wordt gevierd. Jean Langlais, een blinde leerling van Marcel Dupré, trok de wereld over als orgelvirtuoos. Marcel Dupré zelf was als docent aan het Parijse conservatorium de grondlegger van een school die talloze virtuoze en vooraanstaande organisten voortbracht. Zijn zes antifonen voor de Kersttijd vormen een samenvatting die loopt vanaf de Advent tot aan 2 februari. In de stukken van Tournemire, Langlais en Dupré komt naar voren dat volgens de officiële katholieke kalender het Kerstfeest pas in februari eindigt. Geniet dus met volle teugen van een verlengde Kerst in dit concert vol hoogtepunten uit de romantische orgelliteratuur!