Koepelkerkconcert: Clavierübung III (J.S. Bach) door Adriaan Hoek

Johann Sebastian Bach staat niet voor niets bekend als de grootste componist aller tijden in het algemeen, en in het bijzonder als het gaat om zijn oeuvre voor orgel. Geen andere componist is zo innig verbonden met de koningin der instrumenten. Waar veel van Bachs beroemde orgelstukken min of meer toevallig voor het nageslacht bewaard gebleven zijn, heeft hij een aantal stukken zelf laten uitgeven of bundelen. Daaronder valt ook het derde deel uit zijn Clavierübung.

Zoals vaker wanneer Bach in de openbaarheid treedt met een uitgave, wil hij zijn meesterschap in een genre en in alle mogelijke technieken laten zien. In het geval van de Clavierübung III gaat het om allerlei soorten koraalbewerkingen over koralen voor de lutherse kerkdienst. Van vrolijk trio tot intense vijfstemmige fuga, van lichte concertante vormen tot de wonderschone, complexe Vater unser-bewerking, het zit allemaal in deze fantastische bundel. De koralen worden omsloten door het schitterende, grootse Preludium en Fuga in Es.

Adriaan Hoek is een snel rijzende ster in de internationale orgelwereld. Hij studeerde in Rotterdam bij Ben van Oosten, Bas de Vroome, Hayo Boerema en Aart Bergwerff en behaalde zijn Konzertexam bij Pieter van Dijk aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. Adriaan won vele eerste prijzen op internationale orgelconcoursenin Europa en de VS, waaronder de International Schnitger Organ Competition te Alkmaar in 2015. Daarnaast won hij de publieksprijs en kreeg hij de aantekening cum laude. Hierdoor mag hij zich The Young ECHO Organist of 2016 noemen. Intussen voert zijn orgelcarrière hem al over de hele wereld.

Zoals altijd zijn de verrichtingen van de organist beneden in de sfeervolle Koepelkerk op groot scherm te volgen.