Vocaal Ensemble Tien - Plorans Ploravit

Vocaal Ensemble TIEN brengt met dit programma composities uit heel Spanje samen, waarbij Barcelona in tijden van glorie én van bittere strijd het centrale thema vormt. We zingen werken van beroemde componisten uit de Spaanse Renaissance, Tomás Luis da Victoria en Christobal Morales. Daarnaast klinkt ook minder bekende, prachtige muziek van Joan Pujol en Francisco Valls, beide werkzaam in Barcelona, en werken van Cererols, Basiana, Vives, Casals e.a.

Strijd om Barcelona
Barcelona was het centrum van een eeuwen durende strijd tussen Catalonië en Castilië, die zijn tragische hoogtepunt vond in de belegering en inname van de stad in 1713. Hun leed drukten de Catalanen uit in smartelijke volksmuziek, zoals Catalunya en altre temps. Naast genoemde oude muziek en traditionele liederen klinken moderne werken die verwijzen naar het conflict, dat nog steeds voortduurt. Het jongste werk dat TIEN ten gehore brengt is geschreven in 2019, het ingehouden maar uitdrukkingsvolle Silenci Latent van de Catalaan Guillem Ponsi.

Verdriet, verlies en hoop
Plorans Ploravit: de titel verwijst naar verdriet en verlies. Maar er is ook plaats voor hoop, op een wereld zonder strijd en conflict. We besluiten het concert met Da Pacem van Arvo Pärt, een componist wiens werk welhaast symbool staat voor de uitdrukkingskracht van muziek.

Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2020, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Bekijk dan de informatiepagina.

Programma:
Tomás Luis de Victoria
Lamentations for Holy Saturday: Lectio I
Joseph Reig
Libera me
Joan Pujol
Tristis est anime mea
Christóbal de Morales
Versa est in luctum
Francisco Valls
Plorans Ploravit
1. Catalunya en altre temps
Joan Cererols
Ay Que Dolor
Juan Ponce
Alla se me ponga el sol
Joaquin Rodrigo
En aranjuez con tu amor: Tema del Adagio
Javier Busto
A tu lado
Amadei Vives
L’emigrant
Edgar Basiana
L’exiliat
Javier Busto
Ave Maria
Trad./arr. Pablo Casals
El cant dels Ocells
Arvo Pärt
Da Pacem


Agenda


Vocaal Ensemble TIEN

Vocaal Ensemble TIEN

Vocaal Ensemble TIEN is een enthousiast en ambitieus a capella-ensemble, dat bestaat uit gemiddeld zestien zangers. TIEN wordt geprezen om haar heldere koorklank en verrassende programmering.