Lang Lang speelt Beethoven

De Chinese pianist Lang Lang is een fenomeen. Zijn spel is verbijsterend en met zijn charisma bereikt hij een breed publiek. Geen wonder dat zoveel jongeren en popliefhebbers tot zijn fans behoren. Bij hem wordt zelfs een minder bekend pianoconcert van de grote Beethoven iets memorabels. ‘Beethoven is een componist die passie en warmte heeft uitgeschreven in zijn partituren’, aldus Lang Lang, ‘je moet verlangen uiten als je deze muziek speelt. Tegelijkertijd is het zaak dat je enorm nauwkeurig bent, hij is heel precies geweest in zijn notatie. Die balans tussen precisie en emotie is zeer delicaat.’

Brahms en Wagner
Johannes Brahms had zoveel respect voor Beethoven dat hij zelf geen symfonieën durfde te schrijven. Uiteindelijk schreef hij er vier. De Vierde symfonie wordt wel beschouwd als het hoogtepunt van zijn oeuvre en een staalkaart van zijn symfonische kunnen. De hoekdelen bevatten zoveel ideeën dat ze bijna op zichzelf staande symfonieën zijn. Het werk bevat diverse knipogen naar Brahms’ grote idool Beethoven en de finale is een ode aan Bach.

Het concert wordt geopend met de ouverture uit Wagners opera Tannhäuser, over liefdesperikelen tijdens een middeleeuws zangtoernooi.

Agenda


Johannes Brahms Richard Wagner Lang Lang Ludwig van Beethoven

Lang Lang

Lang Lang wordt door velen beschouwd als een groot pianist; anderen achten hem 'slechts' virtuoos. Zijn flexibiliteit blijkt uit het uitvoeren van drie verschillende pianoconcerten per week.