Kleine concerten tot 30 bezoekers zijn weer mogelijk. Alle activiteiten worden conform de richtlijnen van het RIVM uitgevoerd.

Messiah – Händel

Dublin is in rep en roer als in november 1741 de aankomst wordt gemeld van 'the celebrated Dr. Handel'. Elke dag krioelt het van nieuwsgierigen rondom de woning van de Londense componist. Mensen beweren dat hij schrijft aan een nieuw en groots werk, dat hij zal opdragen aan Ierland. Het moet zinsbegoocheling zijn, want het beroemdste aller oratoria beleeft in Dublin weliswaar zijn première, in april 1742, maar Händel componeert zijn Messiah de zomer ervoor in Londen.

Na een paar fiasco’s in het theater trekt hij zich in februari 1741 gedesillusioneerd terug uit het openbare leven. Händel verdwijnt van de aardbodem. Eén man komt hem in die maanden van eenzaamheid opzoeken: Charles Jennens. Een paar maanden na Händels zelfgekozen ballingschap brengt Jennens de componist een nieuwe verzameling teksten uit de Bijbel, die handelen over de voorspelling van de komst van Christus, zijn geboorte, leven, sterven en opstanding. Händel krijgt er meteen enorm veel energie van. In slechts vierentwintig dagen schrijft hij zijn Messiah. Op de dag dat Händel het tweede deel met het Hallelujah heeft afgerond treft zijn knecht zijn meester in tranen. 'Ik geloof dat ik de hemel en God voor me heb gezien', roept Händel uit.

Opdat er meer mensen in de concertzaal passen krijgen bij de première in Dublin de dames het verzoek om hun hoepeljurken thuis te laten en dat geldt ook voor de zwaarden van de heren. De zaal is overvol met zevenhonderd belangstellenden, buiten wachten er nog honderden. We doen het in Rhenen dunnetjes over! Samen met de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer.

Programma:
Georg Friedrich Händel
Messiah

Prijzen
Volwassenen € 40
CJP/student € 20
Jeugd t/m 18 jaar € 10

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje

Agenda


Nieuwe Philharmonie Utrecht Händel: Messiah Georg Friedrich Händel

Nieuwe Philharmonie Utrecht

Door de keuze van instrumentarium en repertoire onderscheidt de Nieuwe Philharmonie Utrecht zich van andere orkesten. Het orkest voert oude muziek uit de 18e, 19e en 20e eeuw uit.