Mike Fentross: His Majesty's Lutenist

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Bekend en nieuw ontdekt werk van John Dowland, ‘s werelds beste luitist aller tijden, uitgevoerd door de vooraanstaande Nederlandse luitist Mike Fentross. Om de beleving van de 400 jaar oude muziek te versterken worden de concerten uitgevoerd in belangrijke Nederlandse historische gebouwen in een kleine en intieme setting, met kaarslicht, zoals dat ook gebeurde in de 16de en 17de eeuw.

Het publiek wordt meegenomen naar de tijd dat luitist John Dowland in dienst was van koning Christian IV van Denemarken (1598-1606). Musici waren de 'visitekaartjes' en 'pronkstukken' van de hoven. Dowland was de best betaalde musicus aan het Deense hof en reisde vanuit kasteel Kronborg met de koning mee. Hij speelde aan de hoven, waar de koning op bezoek kwam, voor vorsten en andere belangrijke lieden.

Musici zijn tegenwoordig niet meer in dienst van monarchen en edellieden, maar luitist Mike Fentross heeft in de afgelopen decennia wel verschillende keren de eer gehad op te mogen treden voor Koninklijke Hoogheden en staatshoofden zoals Koning Willem Alexander, Prinses Máxima, Koningin Beatrix, Prins Claus, Koningin Sofía van Spanje, President Chirac van Frankrijk en President Havel van Tsjechië.

Nieuwe CD met werken van Dowland
Tijdens de lockdown in 2020 nam Fentross een tweede cd met solowerken van Dowland op. Deze werd onlangs uitgebracht en zal verkrijgbaar zijn bij de concerten. In 2018 verscheen zijn luit solo cd met nieuw ontdekte muziek van John Dowland. Walter Bitner schreef daarover in the Lute Society of Ameria Quarterly: 'Could these pieces be attributed to John Dowland? As I listened to this beautiful album repeatedly over the last few weeks, at some point I stopped trying to make up my mind about it. As one of Dowland's contemporaries quipped, 'a rose by any other name would smell as sweet'.'

Coronamaatregelen
Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Er zijn max. 30 bezoekers aanwezig. Het dragen van een mondkapje is verplicht totdat u op uw stoel zit. Persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het coronavirus of anderszins, vormen geen aanleiding tot restitutie.

Uitvoerenden:
Muziek: John Dowland (1562-1626)
Renaissance luit: Mike Fentross (1962)

Programma:
The King of Denmark’s Galliard
===
A Dream
In te Domine speravi
===
Fantasia
===
Fancy
A Fancy
===
Prelude
A Fantasie
===
Come Away
Fortune
===
Lachrimae
===
Lord Strang’s March
Mrs Vaux Galliard
Mrs White’s Nothing
Lady Hunsdon’s Puffe
Mr Winters Jump
My Mrs Farewell


Agenda


Mike Fentross John Dowland

Mike Fentross

Mike Fentross studeerde luit en barokgitaar bij luitpionier Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was na het behalen van zijn diploma de eerste professionele barokgitarist in Nederland. In 1994 won hij het Van Wassenaer concours en in 1999 verscheen zijn eerste solo-cd Chitarrone Virtuosi. Mike Fentross werkt in heel Europa als dirigent, solist en continuospeler en is tevens artistiek leider van het ensemble La Sfera Armoniosa en één van de musici van Splendor Amsterdam. In 2018 verscheen zijn luit solo cd met nieuw ontdekte muziek van John Dowland. Tijdens de lockdown in 2020 nam hij een tweede cd met solowerken van Dowland op. Deze zal worden uitgebracht op 10 april 2021.