Festival Via Musica: Mei & Vrij (videoconcert)

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Na reserveren heeft u vanaf vrijdagavond 30 april toegang om dit videoconcert te bekijken, via de donkerblauwe button ('Bekijk reservering') in uw bevestigingsmail. Het videoconcert blijft beschikbaar om te bekijken t/m 16 mei.

Luister en kijk op 30 april naar twee topstukken uit de klassieke en vroeg romantische periode: 'Egmont' van Beethoven en 'De eerste Walpurgisnacht' van Mendelssohn, beide op teksten van Goethe.

Graaf Egmont bleef, moedig èn dom, in Brussel, toen Alva het Spaanse gezag kwam herstellen, Willem ging weg. Egmont betaalde dat met zijn leven. Hij kreeg er wel een mooi levensverhaal voor terug, beschreven door van één van de beste schrijvers (Goethe) en op muziek gezet door één van de beste componisten (Beethoven) uit de geschiedenis. Dat had Willem van Oranje dan weer niet.

De Walpurgisnacht is een oud Germaans verhaal over de bevrijding van de winter en de start van de lente, gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Dit ging gepaard met een wild heksenfeest boven op de berg Brocken in de Harz in Duitsland. Uiteraard werd dat door de heersende kerk verboden, maar Goethe beschrijft hoe een grap dit oude ritueel toch mogelijk maakt.

Twee stukken die over mensen die wegen zoeken naar vrijheid. Mei is de maand waarin we bevrijdingsdag vieren en hopelijk zijn we bevrijd van de corona maatregelen; het gevoel van snakken naar vrijheid kennen we allemaal!

Uitvoerenden:
Renate Arends & Elisabeth Blom, sopraan
Franske van der Wiel & Rosina Fabius, alt
Francis Ng & Pablo Gregorian, tenor
Michiel Meijer & Bert van de Wetering, bas

David Rabinovich, viool 1
Daphne Oltheten, viool 2
Yoshiko Morita, altviool
Jacopo Ristori, cello
Jesse Solway, contrabas
Ofer Frenkel, hobo
Florencia Gomez, fluit
Alejandro Fariña, klarinet
Stefan Blonk, hoorn
Thomas Oltheten, fagot

Marleen Prins, regie
Greet Egbers, vormgeving
Het Apollo Ensemble met acht zangers, vijf strijkers en vijf blazers


Agenda


Ludwig van Beethoven Felix Mendelssohn Bartholdy Apollo Ensemble Festival Via Musica Videoconcerten

Festival Via Musica

Via Musica (voorheen festival Travelling in Baroque) voert de luisteraar mee op een avontuurlijke reis door tijd en ruimte, met concerten, film, poëzie en gastronomie.