Orlando Festival: Solo, duo, trio, kwartet

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Samen met twee nog te selecteren jonge musici uit de European Summer Course spelen Peter Brunt en Dirk Luijmes de Bagatellen van Dvořák voor de unieke combinatie van harmonium, twee violen en een violoncello.

Smetana’s leven kende tussen 1854 en 1856 vele tragedies, drie van zijn vier dochters overleden in die jaren. Ter nagedachtenis aan zijn oudste dochter componeerde hij het sterk autobiografische pianotrio, waarin droefheid en somberte tot uitdrukking worden gebracht.

Beethoven toont zijn bewondering voor Mozart in de variaties op een thema uit Die Zauberflöte. Zo wordt het duet tussen Pamina en Papageno een dialoog tussen piano en violoncello, waarbij Beethoven het thema op ingenieuze wijze van diverse kanten belicht. Het Nemtsov Duo speelt ook nog zijn eerste sonate met een virtuoze pianopartij die door Beethoven werd vertolkt bij de eerste uitvoeringen.

De geboren Griekse componiste Calliope Tsoupaki woont sinds 1988 in Nederland. Ze is docente compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van 2018 tot 2020 was ze Componist des Vaderlands. Voor Larissa Groeneveld schreef ze een solowerk dat vanavond de eerste uitvoering beleeft.

Programma:
Antonín Dvořák (1841-1904) - Bagatellen op. 47 (1878)
Allegretto scherzando; Tempo di minuetto. Grazioso; Allegretto scherzando; Canon. Andante con moto; Poco Allegro
Eliette Harris (viool), Peter Brunt (viool), Rosie Spinks (violoncello) en Dirk Luijmes (harmonium)

Ludwig van Beethoven (1770-1827) - Sonate nr.1, op. 5 nr.1 (1796)
Adagio sostenuto-allegro; Rondo. Allegro vivace
Elena Nemtsova (piano) en Mikhail Nemtsov (violoncello)

pauze

Ludwig van Beethoven - Zeven variaties over Bei Männern, welche Liebe fühlen uit Wolfgang Amadeus Mozarts’s opera Die Zauberflöte WoO 46 (1801)
Mikhail Nemtsov (violoncello) en Elena Nemtsova (piano)

Calliope Tsoupaki (geb.1963) - In your heart (2019) (wereldpremière)
Larissa Groeneveld (violoncello)

Bedřich Smetana (1824-1884) - Pianotrio op.15 (1855)
Moderato assai-Più animato; Allegro, ma non agitato; Finale. Presto
Osiris Trio
Peter Brunt (viool)
Larissa Groeneveld (violoncello)
Ellen Corver (piano)Kamermuziek Festivals Klassiek Orlando Festival Ludwig van Beethoven

Orlando Festival

Dit internationale kamermuziekfestival, het oudste en grootste van Nederland, is voor liefhebbers van alle leeftijden, van amateur tot professional. Het hart van het festival ligt in de voormalige abdij Rolduc in Kerkrade.