Seinconcerten: Calefax - Love actually

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Blazersensemble Calefax, meermaals te gast in de serie Seinconcerten, is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen – en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

Deze avond toont Calefax de liefde in haar vele gedaanten, verklankt door de meest uiteenlopende componisten.Zo rijkgeschakeerd als de liefde is, zo wordt ze ook geportretteerd in muziek: Bachs afscheidsmuziek voor het smartelijke scheiden van zijn geliefde broer; Debussy’s liefde voor zijn latere vrouw Emma Bardac, gesublimeerd in een ode aan het eiland Jersey waar ze samen tijd doorbrachten; Janáčeks muzikale verhaal ‘Kreutzersonate’, over een crime passionnel.

Ook de Spanjaard Henrique Granados mag hier zeker niet ontbreken. Zijn passie is legendarisch en klinkt niet alleen door in zijn muziek: hij kwam te overlijden bij een poging om zijn eigen vrouw van de verdrinkingsdood te redden. Willem Jeths, voormalig componist des vaderlands, componeerde eerder voor Calefax het stuk Maktub, dat één van de meest gespeelde Calefax-stukken ooit werd. Met gretigheid aanvaardde hij de opdracht om voor dit programma te schrijven: “het thema liefde en dood ligt mij zeer.”