Coronamaatregelen per 28-11:
Vanaf zondag 28 november zijn avondconcerten met publiek voor minimaal 3 weken niet mogelijk. Als u een reservering heeft voor die periode hoort u in de loop van de komende week wat dit voor uw reservering betekent.

Hannes Minnaar speelt Sjostakovitsj - Préludes & fuga's deel I

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Meesterpianist Hannes Minnaar keert terug in de Waalse Kerk met een zéér bijzonder werk: de préludes & fuga’s van de Russische componist Dimitri Sjostakovitsj. Tweeënhalf uur pianomuziek. De uitvoering van dit gigantische werk wordt verdeeld over twee concerten: zaterdag 18 december ’21 en vrijdag 22 april ’22. Op die manier is het mogelijk om een eerste kennismaking te hebben met deze muziek alsook voor liefhebbers het enorme scala van gemoedsstemmingen dat Sjostakovitsj in deze muziek heeft gelegd optimaal te beleven en te laten bezinken. Uniek omdat het opus – vanwege de moeilijkheidsgraad en omvang – zelden geprogrammeerd wordt in de concertzalen. Onder de handen van één van de meest gelauwerde Nederlandse pianisten van deze tijd, belooft het een niet te missen en ware belevenis te worden.

Dat deze 24 Préludes en fuga's op Bachs Wohltemperiertes Klavier zijn geënt staat buiten kijf. Bachs kolossale werk had op Sjostakovitsj een diepe indruk achtergelaten. Sjostakovitsj wilde nieuwe wegen vinden binnen de - desnoods tot zijn uiterste grenzen opgerekte tonaliteit, maar ook de expressie naar eigen hand smeden. De overbekende toonsoorten met hun specifieke expressieve eigenschappen lagen als het ware voor hem uitgestald, beantwoordden aan het doel dat hij zich had gesteld: C-groot, helder en verlicht; G-groot, gelukkig en stralend; B-klein, donker, angst en lijden, enz. Het resultaat van dit alles heeft caleidoscopische trekken, als een bonte verzameling levensindrukken en gedachten, wel of niet goed ontcijferbaar, die aan de toehoorder in hoog tempo voorbijtrekken. De omarming van het schone, afgewisseld door vlijmscherpe ironie, een bulderlach, een verstikte stem, maar in al zijn geledingen een magistraal opus met de 24 toonsoorten als uitermate krachtig vehikel.

Het programma op zaterdag 18 december duurt ongeveer een uur. Het tweede deel, op vrijdag 22 april duurt ongeveer anderhalf uur.

Programma:
De eerste 12 preludes en fuga’s worden uitgevoerd tijdens de uitvoering van 18 december. De opvolgende 12 preludes en fuga’s tijdens het concert op vrijdag 22 april.Hannes Minnaar Dmitri Sjostakovitsj Kamermuziek

Hannes Minnaar

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Minnaar soleerde bij vele orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nationaal Orkest van België, onder dirigenten als Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Frans Brüggen, Eliahu Inbal en Edo de Waart. Hij geeft recitals in heel Europa en daarbuiten. In seizoen 2018-19 maakt Minnaar zijn debuut in de serie Meesterpianisten in Het Concertgebouw.