Tranen van Maria - Johannette Zomer & friends

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag brengt sopraan Johannette Zomer nog één keer Tranen van Maria. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad, naast verhalen van vrouwen van over de hele wereld, middeleeuwse lofzangen, Sefardische en Jiddische liederen maar ook hedendaags werk, allemaal rond het thema vrouw.

Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit middeleeuwse gedicht vertelt over Maria’s lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Pergolesi’s muziek is de ruggengraat van het concert.

Tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Zo belicht één van de eerste vrouwelijke componisten, Hildegard von Bingen, de mystieke kant van de vrouw in O Vis Aeternitatis.

Verder klinken er op vrouwen geïnspireerde Jiddische en Sefardische liederen en een Cantigas de Santa Maria: een eenstemmig religieus loflied uit de middeleeuwen. Enkele hedendaagse werken - Seufzer van Mathilde Wantenaar en Caris Mere van Gia Kancheli - zullen indringend commentaar geven op het thema van dit concert.

Johannette Zomer en friends bestaan uit: Johanette Zomer (sopraan), Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (wereldmuziek), Tis Marang (contrabas en gitaren), Saffraan (ritueel drumtheater) en het Tulipa Consort.