Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw (film)

Nederland, Diverse zalen, donderdag 13 oktober - donderdag 1 december 2016

Info

Deze film draait vanaf 13 oktober in diverse zalen in Nederland. Klik op "Reserveer Nu" voor een overzicht van de locaties.

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw (78 jaar) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, hij droomt van de Matthäus.

Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen,” zei hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bach’s monumentale werk.