Mini Mozart Festival: Van Swieten Society - Meesterlijke Kwintetten

Utrecht, TivoliVredenburg, woensdag 18 oktober 2017, 20:00 - 22:30 uur

Info

De Strijkkwintetten (met twee altviolen, wat een prachtige warme klank oplevert) behoren tot Mozart's meest diepzinnige en verfijnde kamermuziek; de kwintetten voor strijkers plus een solist laten zien dat hij ook anderen liet delen in zijn roem. Natuurlijk liet Mozart zichzelf horen in de pianoconcerten, waarbij hij net zo graag voor een uitgelezen publiek in de salon optrad, als op het grote podium. Een van de beroemdste kwintetten in de muziekgeschiedenis is Eine Kleine Nachtmusik, waarin een paar van Mozart's meest onsterfelijke melodie├źn voorkomen.

Aan het eind van de achttiende eeuw begon de burger het heft in eigen hand te nemen en voorheen adellijke privileges, zoals muziek, kwamen binnen bereik van de upper class. Daardoor konden ook steeds meer musici een bestaan opbouwen. Dit waren ideale omstandigheden voor het ontstaan van de eerste generatie virtuozen: musici die niet alleen ten dienste van de adel, maar voor hun eigen bestaan speelden en dus de competitie met collega's niet schuwden.

Mozart was een van de eerste vrijgevestigde musici in Wenen. Hoewel hij zich nooit liet voorstaan op technische vaardigheden was hij wereldberoemd als pianist en als componist. Zijn kwintetten staan model voor zijn vooraanstaande rol in het Weense muziekleven.

Programma:
Wolfgang Amadeus Mozart
Serenade in G, KV 525 eine Kleine Nachtmusik
Strijkkwintet in g, KV 516
Hoornkwintet in Es, KV 407
Pianoconcert in A, KV 414

Uitvoerenden:
Van Swieten Society
Heleen Hulst viool
Rebecca Huber viool
Bernadette Verhagen altviool
Elisabeth Smalt altviool
Steuart Pincombe cello
Carina Cosgrave contrabas
Laurens Otto hoorn
Bart van Oort fortepiano