Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Bach: Johannes-Passion - Nieuw Bach Ensemble

Amersfoort, St. Franciscus Xaverius, woensdag 28 maart 2018, 20:00 - 22:30 uur

Info

De traditie van de veelgeprezen jaarlijkse uitvoeringen door het Nieuw Bach Ensemble van de Johannes-Passion zetten we in 2018 voort.

Johannes-Passion stad
Vorig jaar is in overleg met het gemeentebestuur het plan opgevat om Amersfoort tot 'Johannes-Passion stad' uit te roepen in de week voor Pasen. Vergelijkbaar met de stad Naarden die landelijke bekendheid geniet als stad van de Matthaüs-Passion. In Amersfoort zullen we ons de komende jaren inzetten om samen met de gemeente, bedrijven en instellingen, de stad te promoten tot ‘Johannes-Passion-stad’! In het kader van dit initiatief bent u na afloop van de uitvoering van harte uitgenodigd voor een Meet & Greet.

Collegium Delft
Om de prachtige muziek te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Johann Sebastian Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2018 weer samen met het barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ én als vertolker van de indrukwekkende koralen.

Collegium Delft heeft als doelstelling het begeleiden van (kamer)koren of solisten in kleine bezetting in met name het barok- en klassieke repertoire. Het ensemble streeft daarbij naar uitvoeringen op een zo hoog mogelijk niveau. De ervaren en bevlogen musici verdiepen zich continue in de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Hun ruime ervaring in samenspel en begeleiding staan garant voor mooie, fantasievolle uitvoeringen door een professioneel en compleet ensemble.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – langere – Matthäus-Passion. In de jaren daarna maakte hij verschillende nieuwe versies van het werk, waaruit dus een keuze moet worden gemaakt. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2018 het majestueuze openingskoor Herr, unser Herrscher en het prachtige slotkoraal Ach Herr, lass dein lieb' Engelein; ook is opnieuw gekozen voor de virtuoze bas-aria Himmel reiße, Welt, erbebe en voor Jesu, deine Passion, een koraal voor de sopranen uit het koor.

Bach-diner in combinatie met het concertbezoek

Op woensdag 28 maart bieden wij de concertbezoekers de mogelijkheid een combinatiekaartje te kopen voor de Johannes-Passion en een Bach-diner in het restaurant De Vier Broers op het Lieve Vrouwekerkhof 8-10 in Amersfoort. Het restaurant ligt op 5-10 minuten loopafstand van de St. Franciscus Xaverius. Meer informatie hierover op de website van het Nieuw Bach Ensemble.

Uitvoerenden
Koor en solisten van het Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft o.l.v. Krijn Koetsveld
Evangelist: William Knight
Christus: Berend Eijkhout
Aria’s:
Wendy Roobol (sopraan)
David Feldman (altus)
William Knight (tenor)
Jonathon Adams (bas)