Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Jubileumconcert 10 jaar Klassiek aan de Rijn

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 23 februari 2019, 20:15 - 22:45 uur

Info

Uitvoerenden:
Soloists of the Concertgebouw Chamber Orchestra & Quirine Viersen, cello
Tjeerd Top, viool
Michael Waterman, viool
Frederik Boits, altviool
Fred Edelen, cello

Het Concertgebouw Kamerorkest / Concertgebouw Chamber Orchestra werd in 1987 opgericht en is - net als Camerata RCO - samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest uit Amsterdam. Voor die tijd speelde het orkest onder de naam Amsterdams Kamerorkest. Het Concertgebouw Kamerorkest verleende haar medewerking tijdens belangrijke nationale gebeurtenissen, zoals de huwelijksdienst van Kroonprins Willem-Alexander en Maxima in de Nieuwe Kerk op 2 februari 2002.

Het buitenland toont eveneens grote belangstelling voor het Concertgebouw Kamerorkest. Recente optredens vonden plaats in Europa, Japan en India. In de zomer van 2018 staat een tournee naar Zuid-Amerika gepland en in het voorjaar van 2019 zijn er concerten in de USA. Vanwege alle buitenlandse contacten heeft het orkest inmiddels zijn naam verengelst: Concertgebouw Chamber Orchestra.

Prokofjev wordt gerekend tot de grote Russische componisten van de twintigste eeuw, hoewel hij geen groot vernieuwer was. In de vorm van zijn werken hield hij zich doorgaans streng aan de klassieke voorbeelden. Sommige werken tonen vooral zijn humoristische kant, maar hij bewandelde ook ernstige paden. Zijn eerste strijkkwartet was een opdracht van de Library of Congress in Washington. Het kwartet heeft een ongewone structuur: de eerste twee delen zijn over het algemeen levendig, terwijl de finale langzaam en somber is.

Het Strijkkwintet van Schubert ontstond in 1828, twee maanden voor Schuberts vroegtijdige dood. Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat Schubert wist dat hij spoedig zou sterven, horen sommige luisteraars er voortekenen van de dood in terug, bijvoorbeeld in het dramatische einde.

Programma:
Sergei Prokofjev: Strijkkwartet nr. 1 in b op. 50
Franz Schubert: Strijkkwintet in C D. 956

Entreeprijzen:
Entreekaart volwassenen € 25
CJP/student € 13
Jeugd t/m 18 jaar - gratis
Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje