Damask Ensemble - 'O schöne Nacht' (albumpresentatie)

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 29 november 2018, 20:15 - 22:45 uur

O schöne Nacht– mooie nacht! Vanavond hoort u het programma van de eerste CD van DAMASK. Daarin onderzoeken wij de sensualiteit en geheimzinnigheid van het donker aan de hand van Romantische kwartetten van lied-meesters uit de 19e eeuw. Wij stuiten op dromen en nachtmerries, fantasiewezens, spoken, stille verlangens en spijtgevoelens, jonge liefde, heimwee, dansen en verhalen rond het kampvuur.

De kwartet-cycli Op. 92 en Op. 112 van Brahms zijn misschien wel zijn meest aangrijpende vocale muziek. Daarnaast voeren wij de wonderschone, doch zelden vertolkte werken uit van twee tijdgenoten van Brahms. Heinrich von Herzogenberg was getrouwd met een pianostudente van Brahms en werd zelf een fervent voorvechter van het werk van zijn collega. Zijn Notturnos, Op. 22, zijn van een ongelooflijk rijke harmonie en breedte. Het eerste deel van de cyclus is direct geïnspireerd door Brahms´ bekende´O schöne Nacht´.

Gustav Jenner, een generatie jonger dan Brahms en zijn enige formele student, schreef pakkende kwartetten van zowel retorische grandeur en humor. Samen zorgen deze prachtige miniaturen, die niet zo bekend zijn als zij verdienen, voor een mooie en vervullende avond van kamermuziek.

DAMASK Ensemble:
Katharine Dain (sopraan)
Marine Fribourg (mezzo-sopraan)
Guy Cutting (tenor)
Drew Santini (bas)

Piano:
Flore Merlin