Kleine concerten tot 30 bezoekers zijn weer mogelijk. Alle activiteiten worden conform de richtlijnen van het RIVM uitgevoerd.

Johannette Zomer: De Tranen van Maria (premiere)

Utrecht, Domkerk, vrijdag 8 maart 2019, 20:00 - 21:30 uur

Info

Een speciale uitvoering van Pergolesi’s Stabat Mater rond Internationale Vrouwendag, aangevuld met Bach, Arabisch en Sefardische liederen en meer... Ter gelegenheid van het 100-jarig kiesrecht van vrouwen in Nederland.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht verwierven. Dit feit was aanleiding voor sopraan Johannette Zomer om het project ‘Tranen van Maria’ te ontwikkelen: een reeks concerten door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden.

Naast het Stabat Mater van Pergolesi bestaat het programma uit middeleeuwse lofzangen van Hildegard von Bingen, enkele delen uit de Cantigas de Santa Maria (één van de grootste verzamelingen lofliederen van de westerse middeleeuwse literatuur) en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook zullen er, als een rode draad door de voorstellingen, getuigenissen van vrouwen van over de hele wereld worden geprojecteerd. Het concert wordt geopend met de Mass for Peace van Karl Jenkins, gebaseerd op de katholieke mis in combinatie met religieuze bronnen uit onder andere de Islam. Tenslotte zal de Canadese danseres Heather Ware, in samenwerking met de talentenklas van CaDanZ uit Zutphen, het thema van dit bijzondere programma verder uitdiepen door te dansen op de muziek van de Suites voor cello solo van Bach.

Wilt u genieten van dit speciale Stabat Mater, zich mee laten voeren op de melodieën van prachtige Cantigas en Sefardische slaapliedjes? Laat u verwonderen over een prachtige dans op de Cello Suites van Bach en raken door emotionele getuigenissen van moeders en vrouwen van over de hele wereld.