Corona update: bezoekers van evenementen die door de overheid zijn verboden ontvangen binnen 1 werkdag een eerste bericht (belandt soms bij ongewenste post). Muzikanten gaan een moeilijke tijd tegemoet, veel inkomsten vallen weg. Steun ze door hun muziek via Spotify te beluisteren en via acties die ze online organiseren.

Klassiek in West: Aan de vergetelheid ontrukt

Amsterdam, Jeruzalemkerk, zondag 3 maart 2019, 15:15 - 17:15 uur

Info

J.M. Coenen, Leo Smit, Rosy Wertheim en Brandts Buys: ooit waren zij zo bekend dat er een straat naar hen werd vernoemd. Maar wie kent hen nog als componist? Op zondag 3 maart brengen sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianiste Reinild Mees hier verandering in. Met het programma 'Aan de vergetelheid ontrukt' (deel 1) brengen zij in de Jeruzalemkerk in Amsterdam-West werk van ‘vergeten’ componisten tot leven.

Sommigen van hen zijn tijdens de periode ’40-’45 vervolgd. Het werk van (de half-Joodse) Henriëtte Bosmans was tijdens de bezetting verboden. De Joodse Rosy Wertheim en Marjo Tal moesten onderduiken. Marius Flothuis weigerde lid te worden van de Kulturkammer en schreef zijn Aubade 1944 in kamp Vught. En het Lento van de fluitsonate van Leo Smit klinkt nog indringender als je weet dat het zijn allerlaatste werk is: twee maanden na het voltooien ervan werd hij vermoord in Sobibor.

In het afwisselende programma staan de cabareteske liederen van Marjo Tal naast romantische composities van Coenen, Kuyper, Cramer en Brandts Buys. De Franse sfeer in het werk van Smit, Bosmans, Wertheim en Flothuis sluit aan bij de composities van Caplet en Ravel. Ook bijzonder is de Echo voor sopraan en fluit van Rita Hijmans: speciaal geschreven voor Irene Maessen en Eleonore Pameijer.

Uitvoerenden:
Irene Maessen
studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en won prijzen op verschillende internationale concoursen. Zij legt zich toe op hedendaagse muziek en bouwde een breed liedrepertoire op. Zij haalde veel onbekende Nederlandse muziek uit de vergetelheid en is pleitbezorgster van vrouwelijke componisten.Eleonore Pameijer studeerde aan het Amsterdams Conservatorium (cum laude), bij Abbie de Quant en in de VS. Ze was eerste fluitiste van het ASKO/Schönberg-ensemble en soleerde bij veel internationale orkesten en ensembles. Verscheidene componisten schreven werk voor haar. Pameijer is medeoprichter van de Leo Smit Stichting, die onderzoek doet naar en werk uitvoert van vervolgde en vergeten Nederlandse componisten.

Reinild Mees studeerde in Amsterdam, Parijs en de VS en legde zich hierna toe op het begeleiden van zangers. Zij speelde ook als officiële begeleider bij masterclasses van onder meer Elisabeth Schwarzkopf. Mees is oprichter en artistiek leider van de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied, die het werk van ‘vergeten’ liedcomponisten uit de vorige eeuw opnieuw onder de aandacht brengt.

Klassiek in West
'Aan de vergetelheid ontrukt' is het vierde concert in de serie Klassiek in West van stichting Philomela (www.philomela.nl). De serie Klassiek in West biedt acht heel verschillende concerten met klassieke muziek als basis. 
Klassiek in West wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, het VSB-fonds en de gemeente Amsterdam.