Vocaal Ensemble Tien: Divine Meditations

Amsterdam, De Waalse Kerk, zaterdag 1 juni 2019, 20:15 - 22:45 uur

Info

Divine Meditations (2018) is het nieuwste werk van componist Willem Wander van Nieuwkerk. Vocaal Ensemble Tien brengt het ten gehore, samen met werken van onder meer Purcell en Mendelssohn.

Willem Wander van Nieuwkerk is componist van een omvangrijk en gevarieerd oeuvre, dat regelmatig wordt uitgevoerd. Van Nieuwkerk heeft zeven gedichten uit het gelijknamige werk van John Donne (1572-1631) getoonzet in een a-capella bezetting, met gebruikmaking van melodieën van de boetepsalmen. Divine Meditations is religieuze poëzie, vol van jammer en twijfel, paradoxen en opstandigheid, soevereine logica en contemplatie.

De thematiek van dit sfeervolle werk wordt kracht bij gezet door composities van onder anderen Croft (O lord, rebuke me not), Purcell (Hear my prayer) en Mendelssohn (Aus tiefer Not). Naast berouw en droefenis is er ook vreugde, zoals bij Pärt (Magnificat) en Duruflé (Tota pulchra es). Een rijk palet, goed voor een gloedvol, louterend programma.

Vocaal Ensemble TIEN
Vocaal Ensemble TIEN is een enthousiast en ambitieus a capella-ensemble, dat bestaat uit gemiddeld zestien zangers. De zangers van TIEN zijn zangtechnisch geschoold, een deel van hen aan het conservatorium. Het ensemble werd midden jaren ’90 opgericht en beschikt door de langdurige samenwerking over een subtiele klankkleur en balans. Vocaal Ensemble TIEN werkt per programma met een andere dirigent. Daardoor komen steeds andere aspecten van het ensemble-zingen aan de orde. Onder de naam TIEN geeft het ensemble regelmatig concerten in Amsterdam en daarbuiten. TIEN wordt geprezen om zijn heldere koorklank en verrassende programmering.

Couleur Vocale
Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2019, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk.