Corona update: bezoekers van evenementen die door de overheid zijn verboden ontvangen binnen 1 werkdag een eerste bericht (belandt soms bij ongewenste post). Muzikanten gaan een moeilijke tijd tegemoet, veel inkomsten vallen weg. Steun ze door hun muziek via Spotify te beluisteren en via acties die ze online organiseren.

Laatste concert Doelenkwartet

Amsterdam, Jeruzalemkerk, zondag 23 juni 2019, 15:15 - 17:30 uur

Info

Sprankelende musici tonen nog één keer hun unieke kunnen

Wil je nog één keer genieten van de unieke sound en kwaliteit van het DoelenKwartet? Kom dan op 23 juni naar hun allerlaatste concert in Nederland. Op het programma – in samenwerking met mezzosopraan Merel Huizinga – staan werken, die speciaal voor het kwartet zijn geschreven, een wereldpremière en een werk van Matthijs Vermeulen.

Het DoelenKwartet is in 27 jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste strijkkwartetten in Nederland als het gaat om hedendaagse klassieke muziek. Nu het kwartet heeft besloten deze zomer te stoppen, laat het nog één keer een paar van zijn allermooiste werken horen.

Programma:
Guus Janssen: Troost voor Daisy (2004) - voor cello piccolo
Iris ter Schiphorst: Aus Liebe (2013) – voor strijkkwartet
Matthijs Vermeulen: Les filles du Roi d'Espagne – voor mezzosopraan en piano

Ton van den Hengel: Bewaakte overweg – voor mezzosopraan, piano en handtrommel

Vanessa Lann: Landscape of a Soul's Remembering (2006) voor strijkkwartet

De Duits-Nederlandse componiste Iris ter Schiphorst liet zich inspireren door de aria Aus Liebe uit de Mattheus Passion, de gebrandschilderde ramen van kerken en de impact van de oorlog op haar (Duitse) vader. De violen vertegenwoordigen het binnenstromende licht en de dreigende cello verbeeldt het lijden in tijden van oorlog verbeeldt.

Bij Vanessa Lann’s Landscape of a Soul's Remembering (2006) voor strijkkwartet wisselen de musici . In een ‘soort dans’ steeds van plek en heeft iedere lessenaar zijn eigen functie. Na de laatste verplaatsing vallen alle partijen muzikaal ‘op hun plaats’.

Bewaakte overweg (2019) van Ton van den Hengel sluit nauw aan bij de beelden en de ritmiek van het fascinerende en uiterst muzikale gedicht 'Bewaakte overweg' van W.F. Hermans. Bij dit concert klinkt de wereldpremière.

In Les filles du Roi d’Espagne (1917) is het oorlog, maar de dochters van de koning van Spanje zijn met heel andere dingen bezig. Elk van de prinsessen bezingt op haar manier haar geliefde en de teleurstelling over zijn afwezigheid.

Klassiek in West
Aan de vergetelheid ontrukt 2 is het zevende concert in de serie Klassiek in West van stichting Philomela. Klassiek in West biedt acht heel verschillende concerten met klassieke muziek als basis. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en het VSB-fonds.