Collegium Musicum Amsterdam: San Marco en Sint Jan

Amsterdam, De Waalse Kerk, zaterdag 5 oktober 2019, 20:15 - 22:45 uur

Twee Evangelisten, in hun iconische monumentale architectuur 1250 kilometer van elkaar verwijderd, ontmoeten elkaar tijdens dit concert in fascinerende muziek.

In de 16e eeuw stonden zangers uit de Lage Landen in hoog aanzien in heel Europa. Adriaan Willaert kwam in Venetiƫ terecht als kapelmeester van de San Marco, waar uiteindelijk ook Claudio Monteverdi gewerkt heeft. Als gevolg van de bijzondere bouw van de kerk met twee orgelbalustrades tegenover elkaar, heeft Willaert in zijn polyfonie veel dubbelkorige passages verwerkt.

Tegelijkertijd werkte in Brabant een kring van componisten rond Sebastiaan de Porta en Gheerkin de Hondt in dienst van het kapittel van de Sint Jans-Kathedraal. Hun repertoire is vastgelegd in schitterende koorboeken die bewaard worden door de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap.

Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2019, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Kijk op deze informatiepagina.