Update: de komende tijd zijn er geen concerten mogelijk. Videoconcerten zijn toegestaan zonder publiek in de zaal. Als een gepland concert wordt afgelast ontvangt u binnen enkele dagen bericht van de organisator.

Ciconia Consort en Maarten van Rossem: American Pioneers

Rotterdam, Pelgrimvaderskerk, donderdag 2 juli 2020, 20:15 - 22:15 uur

Info

Dit concert is verplaatst van 20 mei naar 2 juli, in verband met de coronacrisis. Er wordt in verband met de overheidsrichtlijnen bij deze uitvoering rekening gehouden met een maximum aantal bezoekers.

400 jaar Pilgrim Fathers

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Leiden naar Amerika trokken. De invloed van deze Founding Fathers van de Verenigde Staten is tot op de dag van vandaag groot. Uit hun midden zijn maar liefst negen presidenten voortgekomen, waaronder George Bush en Barack Obama. Om deze historische gebeurtenis te vieren, speelt Ciconia Consort muziek van componisten die hun voetspoor volgden en hun geluk in Amerika gingen beproeven. Maarten van Rossem vertelt op de zijn bekende vlijmscherpe en gortdroge wijze over historische en actuele redenen van emigratie naar Amerika

Waar de Amerikaanse klassieke muziek aanvankelijk Europees georiënteerd is, ontwikkelen componisten zoals Aaron Copland een heel eigen stijl. Zijn beeldende muziek geeft als geen ander uitdrukking aan het ‘eigen Amerikaanse’ geluid.


Ciconia Consort
Het in 2012 opgerichtte strijkorkest Ciconia Consort bestaat uit 20 jonge topmusici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laat-romantisch en vroeg modern repertoire. Sinds de oprichting geeft het Ciconia Consort spraakmakende uitvoeringen en het ensemble heeft met verrassende programmeringen en hoge speelkwaliteit inmiddels een vaste plek in de Nederlandse culturele klassieke wereld verworven. Jaarlijks worden 20 tot 25 concerten door Nederland gegeven, met als vaste speellocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Het orkest wil niet slechts een concert bieden maar ‘een avond of middag uit’. Daarbij worden concertprogramma’s vaak aangekleed met cross-overs naar andere disciplines zoals theater, literatuur en wetenschap of een culinaire versnapering. De concerten spelen regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. 
Ciconia Consort werkte samen met solisten en sprekers als Pieter Wispelwey, Paolo Giacometti, Peter Gijsbertsen, Lilian Farahani, Lavinia Meijer, Rick Stotijn, Rosita Steenbeek, Pieter Waterdrinker en Maarten van Rossem. In december 2018 verscheen de debuut CD French Music for String Orchestra die internationaal lovende recensies heeft gekregen. Het orkest was te horen en te zien in radioprogramma’s zoals; Spiegelzaal, Vrije Geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en op televisie bij Podium Witteman.