Hannes Minnaar - Goldbergvariaties

Donderdag 24 oktober 2019, 20:15 - 22:45 uur

Amsterdam, De Waalse Kerk

Hannes Minnaar - Goldbergvariaties

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 24 oktober 2019, 20:15 - 22:45 uur

Info

Dit concert is onderdeel van de Bösendorfer Series '19/'20, een serie van 4 concerten georganiseerd door De Waalse Kerk. Boek het passe-partout om de gehele serie te bezoeken, en ontvang 10% korting!

- 24 oktober: Hannes Minnaar - J.S. Bach: Goldbergvariaties BWV 988
- 19 december: Camiel Boomsma - Schubert en Liszt
- 27 februari: Duo Scholtes & Janssens - Kurtág, Schubert, Ravel & Rachmaninoff
- 16 april: Mariana Izman - Debussy: Préludes Book I & II

Wie een nieuwe pianoserie begint met Hannes Minnaar, laat qua ambitie weinig aan de verbeelding over. Dat laat hij zelf overigens ook niet. De nog altijd maar 34-jarige Minnaar geldt al enige tijd als een van Nederlands meest succesvolle pianisten en zijn ster is nog steeds rijzende.

Minnaar sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding. Als prijswinnaar van internationale concoursen in Genève (Concours de Genève, tweede prijs, 2008) en Brussel (Koningin Elisabeth Wedstrijd, derde prijs, 2010) wist hij ook internationaal de aandacht op zich te vestigen. De Borletti-Buitoni Trust kende hem in 2011 een van hun prestigieuze beurzen toe.

Hij soleerde bij vele orkesten onder toonaangevende dirigenten, en met zijn Van Baerle Trio is Minnaar ook als kamermusicus actief. In april van dit jaar bevestigde hij zijn groeiende status eens te meer met een optreden in de serie Meesterpianisten, waarvoor hij in onder meer Volkskrant, nrc en Trouw lovende kritieken ontving.

De muziek van Bach kent voor Minnaar weinig geheimen.

Als orgelstudent bij Jacques van Oortmerssen, hier overigens jarenlang aan De Waalse Kerk verbonden als organiste titulaire, behoort Bach immers tot het standaardrepertoire, maar ook als pianist weet Minnaar diens geest steeds weer te vangen. Dit liet hij onder meer zien op zijn tweede solo-album Bach Inspirations (2013), waarvoor hij van bbc Music Magazine vijf sterren ontving.

Met de uitvoering van de Goldbergvariaties bwv 988 op 24 oktober begeeft Minnaar zich dan ook op bekend terrein. Dit iconische werk dankt zijn naam aan Johann Gottlieb Goldberg, die als klavecinist in dienst was van graaf Von Keyserlingk. Volgens de overlevering schreef Bach de variaties in 1741 voor de aan slapeloosheid lijdende graaf en hielpen Goldbergs herhaaldelijke uitvoeringen van de cyclus hem in slaap te komen. Slapen is er op 24 oktober niet bij, maar dat de variaties ook op een moderne piano betoverende kwaliteiten bezitten, is zeker.