Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Bach: Johannes-Passion - Nieuw Bach Ensemble

Amersfoort, St. Franciscus Xaverius, woensdag 8 april 2020, 20:00 - 22:30 uur

Info
Tickets
Vragen

Ook in 2020 zal het Nieuw Bach Ensemble Bachs Johannes-Passion weer uitvoeren in de Franciscus Xaveriuskerk aan ‘t Zand in Amersfoort. Dat is immers inmiddels een veelgeprezen traditie. En zéker nu Amersfoort hard op weg is om zich te profileren als ‘Johannes-Passion stad’ (tegenover Naarden als ‘Matthäus-Passion stad’) is deze traditie zinvoller en waardevoller dan ooit tevoren. Want misschien is het nog niet algemeen bekend: samen met de gemeente, bedrijven en instellingen zet het NwBE zich in om Amersfoort als ‘Johannes-Passion stad’ op de kaart te zetten.

Meet & Greet

Na afloop van het concert is er een Meet en Greet met een drankje.

Johannes-Passion

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – veel omvangrijkere – Matthäus-Passion. In latere jaren maakte Bach verschillende afwijkende versies van “de Johannes”; hedendaagse uitvoerders staan dan voor de taak om daar een keuze uit te maken. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2020 het majestueuze openingskoor Herr, unser Herrscher en het indrukwekkend-intieme slotkoraal Ach Herr, lass dein lieb' Engelein; opnieuw zal ook de virtuoze bas-aria Himmel, reiße, Welt, erbebe klinken, waar de sopranen van het koor het passiekoraal Jesu, deine Passion doorheen vlechten.

Om de geweldige muziek van de Johannes-Passion te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Johann Sebastian Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2020 opnieuw samen met het barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘menigte’ (Hogepriesters, discipelen, omstanders) in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen die de reflectie van de geloofsgemeenschap op het Lijdensverhaal tot uitdrukking brengen.

Barokorkest Collegium Delft heeft als doelstelling het begeleiden in kleine bezetting van (kamer)koren en solisten in – vooral – het barok- en klassieke repertoire. Het ensemble streeft daarbij naar uitvoeringen op superieur niveau. De bevlogen musici houden zich voortdurend en diepgaand bezig met de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Hun ruime ervaring in samenspel en begeleiding staat garant voor geweldige, fantasievolle uitvoeringen.

Uitvoerenden:
Koor en solisten van het Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft o.l.v. Krijn Koetsveld.
Evangelist: William Knight;
Christus: Bas Ramselaar
Aria’s:
Keren Motseri (sopraan)
Tobias Segura Peralta (altus)
William Knight (tenor)
Matthew Baker (bas)


Agenda


Barok Nieuw Bach Ensemble Bach: Johannes-Passion Johann Sebastian Bach Amersfoort Provincie Utrecht

Nieuw Bach Ensemble

Het Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld is een klassiek muziekensemble met een veelzijdig repertoire. De kern van het repertoire is muziek van 1600-1800, de tijd van Bach.