Update: de komende tijd zijn er geen concerten mogelijk. Videoconcerten zijn toegestaan zonder publiek in de zaal. Als een gepland concert wordt afgelast ontvangt u binnen enkele dagen bericht van de organisator.

Hannes Minnaar: Goldbergvariaties

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 6 augustus 2020, 20:00 - 22:00 uur

Info

Momenteel speelt Minnaar de Goldbergvariaties op tournee door diverse grote kerken in Nederland, waar hij - zijn eigen woorden! - op zoek is naar de intimiteit die hij hier voelde in De Waalse Kerk, toen hij vorig seizoen de Goldbergvariaties speelde in de Bösendorfer Series. Na de tournee, begin augustus, neemt Minnaar een album met de Goldbergvariaties op en dat doet hij het liefst in de akoestiek van De Waalse Kerk. Ter afsluiting van deze Goldberg-periode speelt hij de variaties nog eenmaal voor publiek als grande finale op 6 augustus. Voor dit exclusieve concert zijn slechts 100 kaarten beschikbaar, dus reserveer snel!

Meesterpianist
De nog altijd maar 35-jarige Minnaar geldt al enige tijd als een van Nederlands meest succesvolle pianisten en zijn ster is nog steeds rijzende. Minnaar sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding. Als prijswinnaar van internationale concoursen in Genève (Concours de Genève, tweede prijs, 2008) en Brussel (Koningin Elisabeth Wedstrijd, derde prijs, 2010) wist hij ook internationaal de aandacht op zich te vestigen. De Borletti-Buitoni Trust kende hem in 2011 een van hun prestigieuze beurzen toe. Hij soleerde bij vele orkesten onder toonaangevende dirigenten, en met zijn Van Baerle Trio is Minnaar ook als kamermusicus actief. Vorig jaar bevestigde hij zijn groeiende status eens te meer met een optreden in zowel de serie Meesterpianisten als in onze eigen Bösendorfer Series.

Geen geheimen
Als orgelstudent bij Jacques van Oortmerssen - lang geleden - speelde Minnaar regelmatig werk van Bach op het Müller-orgel van De Waalse Kerk, en ook als pianist weet Minnaar diens geest steeds weer te vangen. Met de uitvoering van de Goldbergvariaties BWV 988 op 6 augustus begeeft Minnaar zich dus letterlijk en figuurlijk op bekend terrein. Dit iconische werk dankt zijn naam aan Johann Gottlieb Goldberg, die als klavecinist in dienst was van graaf Von Keyserlingk. Volgens de overlevering schreef Bach de variaties in 1741 voor de aan slapeloosheid lijdende graaf en hielpen Goldbergs herhaaldelijke uitvoeringen van de cyclus hem in slaap te komen. Slapen is er op 6 augustus niet bij, maar dat de variaties ook op een moderne piano betoverende kwaliteiten bezitten, is zeker.