Coronamaatregelen:
Tot tenminste dinsdag 25 januari zijn helaas geen concerten en theatervoorstellingen mogelijk. Livestreams gaan wel door. Wacht informatie van de organisator af als u een actieve reservering heeft.

Mariam Batsashvili - Bösendorfer Series 20-21

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 10 december 2020, 19:00 - 20:15 uur

Info

De Bösendorfer Series is de eigen pianoserie van De Waalse Kerk. Hieronder vindt u het overzicht van de concerten in dit seizoen. Klik op een datum om naar de betreffende agendapagina te gaan.

- 3 september: Mariana Izman - Claude Debussy Préludes
- 8 oktober: Thomas Beijer - Schumann, De Falle, Granados & Chopin
- 10 december: Mariam Batsashvili
- 4 maart: Saskia Giorgini - Last Works
- 20 mei: Marietta Petkova - Chopin, Rachmaninov, Liszt en Bartók.

'Mariam Batsashvili speelt melancholiek en dromerig waar dat moet en trefzeker waar dat kan' - De Volkskrant'

De 27-jarige Georgische pianiste Mariam Batsashvili liet zich al op jonge leeftijd zien als groot talent, en haar winst op de International Franz Liszt Piano Competition in 2014, de prestigieuze Arturo Benedetti Michelangeli Prijs in 2015 en haar deelname aan de Rising Star-serie van de European Concert Hall Organisation (ECHO) in 2016-2017 bevestigden haar opmars als een van de meest veelbelovende pianisten van haar generatie.

Batsashvili werkte in haar nog prille carrière samen met enkele toonaangevende dirigenten, en soleerde bij tal van grote orkesten. In het afgelopen seizoen speelde ze onder meer in de Philharmonia in Sint-Petersburg, het Mozarteum in Salzburg en Wigmore Hall in Londen. Nadat ze in 2016 al debuteerde met een cd vol bewerkingen van onder meer Bach, Händel en Mozart, bracht ze in 2019 haar door de Volkskrant met vier sterren bekroonde album Chopin & Liszt: Piano Works uit.

Groots en virtuoos
Liszt geldt als een van de grootste pianovirtuozen uit de muziekgeschiedenis, dus van een winnaar van het Franz Liszt Concours mag je dus iets verwachten. Met haar virtuoze programma laat Batsashvili zien die verwachtingen niet uit de weg te gaan. Dat programma begint met Tchaikovsky’s even bekende als geliefde Notenkrakersuite, in de zevendelige pianobewerking van Michail Pletnev, gevolgd door de zangerige Prélude, Fugue en Variatie van César Franck.

Van Liszt zelf klinken allereerst met de Hongaarse Rapsodie nr. 10, een van de populairdere van de negentien uiterst technische Hongaarse Rapsodieën die hij schreef, en zijn bewerking - een van zijn specialiteiten - van de Valse uit Charles Gounods opera Faust. Tussendoor klinkt de Grande caprice sur des motifs de La Sonnambula, een parafrase naar de opera van Bellini, van Sigismund Thalberg. Als pianovirtuoos was Thalberg de enige die Liszt in zijn tijd werkelijk naar de kroon stak, en hoewel hij als componist bij zijn concurrent achterbleef, is de Caprice een bewijs van zijn grote vertelkracht op de piano.

Internationaal Franz Liszt Concours
Het Internationaal Franz Liszt Concours is al decennialang een van de meest toonaangevende pianofestivals van Europa. Elke drie jaar levert het festival weer een nieuwe lading toppianisten af aan de internationale muziekscene. Bekende prijswinnaars en laureaten van het festival zijn onder meer Enrico Pace, Igor Roma, Yundi Li en Wibi Soerjardi die, evenals Liszt zelf in zijn tijd, erkend Bösendorfer-adept is. Wij zijn als Bösendorfer Series trots dat we ons partner mogen noemen van Internationaal Franz Liszt Concours, en betreurden het zeer dat het concours door de huidige omstandigheden geen doorgang kon vinden. Zonder concours geen winnaar, en dus hebben we in goed overleg een geschikte vervanger gezocht én gevonden: Mariam Batsashvili, winnares van het 10e Internationaal Franz Liszt Concours in 2014.

Coronamaatregelen
Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Houd u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen ruimte tussen verschillende huishoudens en let u alstublieft op de aangegeven looprichtingen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wij moedigen het gebruik hiervan van harte aan. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers en vooral ook te genieten!