NPU: Brahms

Leiden, Stadsgehoorzaal, vrijdag 18 september 2020, 20:15 - 22:45 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Nieuwe Philharmonie Utrecht voor nieuwe data.

Info

Voor de tweede keer op rij start het klassieke seizoen in de Stadsgehoorzaal in Leiden met het Brahms-project van Johannes Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Leertouwer promoveert momenteel aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de manier waarop Brahms’ symfonische muziek werd uitgevoerd. Wat ontdek je als je vergeten speeltechnieken uit zijn tijd gebruikt?

Het concert wordt ingeleid door Johannes Leertouwer en in de pauze worden er solisten geinterviewd.

Concert voor viool en cello in a op. 102 van Brahms ofwel het dubbelconcert barst uit zijn voegen, met virtuoze passages voor soloviool en solocello. En vergeet het orkest niet, verpakt in een groots concerto waarin het ene mooie thema het andere opvolgt en iedere maat klopt. Kortom: Brahms pur sang. Aan Pieter Wispelwey en Shunske Sato de uitdaging om de nieuwe interpretatie van Leertouwer eigen te maken.

De Tweede Symfonie is haast een opera. Met een pastoraal thema bouwt Brahms behoedzaam op naar een uitbundige orkestratie, waarin we een vleugje Beethoven herkennen. Inmiddels weten we dat deze Brahms-uitvoeringen van Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht onvergelijkbaar zijn met enige andere. Deze concerten zijn bedoeld voor de Brahms-liefhebbers die alles al denken te hebben gehoord én voor de avonturiers die op zoek zijn naar iets nieuws.