Música Temprana: Melancolia

Zaterdag 3 oktober 2020, 19:30 - 20:20 uur

Utrecht, Pieterskerk

Música Temprana: Melancolia

Utrecht, Pieterskerk, zaterdag 3 oktober 2020, 19:30 - 20:20 uur

Info

Hoop en wanhoop aan het einde van de Spaanse Middeleeuwen

Melancholie. Het is een gevoel wat we allemaal kennen, maar waarmee we ons niet altijd raad weten. Verlies, onbeantwoorde liefde en grote veranderingen kunnen ons onzeker maken of zelfs tot wanhoop drijven. In deze concertserie staat Música Temprana, samen met visual artist Patricia Ribas, stil bij deze ongemakkelijke gevoelens en brengt een bijzonder programma waarin ruimte is voor verdriet, schoonheid & reflectie.

Muziek
Voor de muziek die u in dit concert hoort, putten we uit het rijke en prachtige repertoire van de late Spaanse Middeleeuwen. We presenteren een selectie liederen uit het Spaanse liedboek Cancionero de Palacio (1480-1520) waarin diverse uitingen van melancholie worden bezongen: het hopeloze leven na onbeantwoorde liefde of na een leven in ballingschap. Het gemis van een geliefde, of van een verloren land. Niets is mooier dan wat ik nooit heb gehad, niets is geliefder dan wat ik verloor.

Het zwaartepunt van dit programma ligt bij het bijzondere en zelden gehoorde El Canto de la Sibila, ons overgeleverd via een eeuwenoude traditie die op sommige plekken in Spanje nog altijd voortduurt. In een versmelting van antieke en christelijke symbolen voorspelt de Sibila ons de details van het einde van de wereld. Tegelijkertijd geeft zij ons de sleutel van de redding: we verwachten dat we hoop zullen vinden in onszelf, in de herbezinning van onze samenleving.

Video-installatie
Patricia Ribas maakt speciaal voor deze concertserie een video-installatie. Met haar beelden, live getoond tijdens het concert, gaat ze in dialoog met de muziek en wil ze gevoelens van melancholie, introspectie en contemplatie opwekken. Ze laat zich daarbij losjes inspireren door de verbeeldingen van melancholie en angst door Albrecht Dürer, uit dezelfde periode als de muziek.

Coronamaatregelen
Het programma duurt 50 minuten en heeft geen pauze. Er worden geen drankjes of andere consumpties geserveerd. Alle locaties zijn ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. De precieze invulling kan per locatie verschillen. Volg de aanwijzingen van de medewerkers ter plaatse en let goed op of er speciale looproutes zijn ingericht. Voor en tussen de concerten zullen we de ruimtes zo goed mogelijk ventileren en contactoppervlakken reinigen.