Johannette Zomer & Friends: Hoe schoon lichtet de morgenster

Dinsdag 22 december 2020, 19:00 - 20:00 uur

Westzaan, Zuidervermaning

Johannette Zomer & Friends: Hoe schoon lichtet de morgenster

Westzaan, Zuidervermaning, dinsdag 22 december 2020, 19:00 - 20:00 uur

Info

Muziek rond Kerst en Driekoningen. Geniet van juweeltjes van Bach (o.a het prachtige ‘Flösst mein Heiland’ uit het Weihnachtsoratorium komt voorbij) en ook ‘Hoe schoon lichtet de Morgenster’ van Praetorius zal niet ontbreken. Ook zal enkele onbekendere Italiaanse en Franse advents- en kerstmuziek klinken. Het programma wordt afgesloten met een ‘Driekoningen Cantate’ van Telemann.

Door de huidige crisis is er minder mogelijk, maar het verlangen om samen muziek te blijven maken is er niet minder om. Daarom hebben we gekeken naar wat er wél kan en hebben we in korte tijd een speciaal kerstproject ontwikkeld. Op kleine schaal, met 4 musici van hoog niveau. Samen met enkele collega’s die hun sporen in de Oude Muziek-uitvoeringspraktijk ruimschoots hebben verdiend, hebben we een prachtig programma samengesteld met muziek uit de 16e, 17e en vroeg 18e eeuw.

Woordkunstenaars en -virtuozen als Marjoleine de Vos, Peter Lusse en Ivo de Wijs zijn uitgenodigd om de muziek te omlijsten met taal. Elke avond zal één van hen de muziekstukken aan elkaar rijgen met eigen teksten, gedichten en verhalen, en met proza of poëzie van anderen. We noemen deze intermezzi spinsels die vanuit een bredere context perspectief leveren. Met deze samensmelting van vocale werken van toen en ontroerende teksten van nu hopen we u toch de ultieme beleving van Kerst tot Driekoningen te kunnen bezorgen.

Marjoleine de Vos: (23 december, 2 en 3 januari)
schrijft over kunst, literatuur en koken, en heeft een tweewekelijkse column op de opiniepagina van het NRC. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in Nu en altijd: bespiegelingen (2000) en Het is zo vandaag als altijd (2011). Ze schrijft ook een column voor het opinieweekblad VolZin. In 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, in 2003 gevolgd door Kat van sneeuw. Zeehond graag werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2002. In het voorjaar van 2008 verscheen haar bundel Het waait. De Vos is Neerlandicus, dichteres, essayist en critica, en als redacteur kunst verbonden aan het NRC Handelsblad.

Ivo de Wijs (22 en 30 december, 6 januari)
Ivo is tekstdichter en presentator. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde daar het M.O.-B diploma. Hij stond vier jaar voor de klas. Van 1971 tot 1980 trad hij op met het Kabaret Ivo de Wijs, een groep die 4 theaterprogramma's, 6 langspeelplaten en 1 CD (Terug naar de wortels) maakte. In 2009 verschenen de beste nummers van het Kabaret Ivo de Wijs op een DVD. Van 1997 tot 2002 bracht Ivo samen met Pieter Nieuwint het theaterprogramma Literair Variété. In 2003 gaven Pieter en Ivo de eerste voorstellingen van Literair Varié2. Tegenwoordig treedt Ivo (evt. samen met Pieter) nog slechts op bij bijzondere gelegenheden.

Peter Lusse (21 en 24 december, 1 januari)
In mei 1981 begon hij aan zijn eerste professionele klus als acteur. Later bekend geworden met een TV-commercial voor Smiths Chips en de TV-serie Vrienden voor het Leven. Maar van oorsprong is Peter cabaretier, en cabaretiers doen meer. Veel meer: Spreker, coach, presentator, trouwambtenaar, zanger, schrijver, acteur… Peter heeft een brede belangstelling. Die leidt tot een non stop-behoefte aan ontwikkeling en uitbreiding. Altijd iets nieuws willen, altijd meer willen weten, meer willen kunnen.

Coronamaatregelen
We vragen u thuis te blijven wanneer u verkoudheidsklachten en/of koorts hebt, of wanneer u een huisgenoot hebt die verkoudheidsklachten en/of koorts heeft. Bij binnenkomst vindt een routinecheck plaats (aan de hand van een aantal vragen) en vragen we u uw handen te ontsmetten. Iedereen zit 1,5 meter uit elkaar, mensen uit één huishouden mogen naast elkaar zitten. Er zijn max. 30 bezoekers per concert. Alles is onder voorbehoud van de op dat moment geldende aanwijzingen vanuit het RIVM. Gekochte kaarten worden niet teruggenomen. Mocht het concert door nieuwe aanwijzingen van het RIVM geannuleerd moeten worden dan krijgt u uiteraard wel het ticketbedrag terug. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers maar vooral ook te genieten!