Update: de komende tijd zijn er geen concerten mogelijk. Videoconcerten zijn toegestaan zonder publiek in de zaal. Als een gepland concert wordt afgelast ontvangt u binnen enkele dagen bericht van de organisator.

Johannette Zomer & Friends: Tranen van Maria

VIDEOCONCERT, Online, maandag 8 maart 2021, 20:00 - 21:15 uur

Info
Tickets
Contact
LET OP: dit concert wordt wegens onverwachte omstandigheden uitgesteld naar later dit voorjaar. Het is nog mogelijk te reserveren, u ontvangt op korte termijn bericht over de nieuwe concertdatum.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2021 presenteert sopraan Johannette Zomer ‘Tranen van Maria’: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen en Middeleeuwse lofzangen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (Sefardische zang) en Rojin Hassan (Arabische zang) mee.

Vele componisten hebben het op muziek gezet, niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi: het Stabat Mater. Een Middeleeuws gedicht over het lijden van Maria om haar gekruisigde zoon. Deze muziek is de ruggengraat van het concert, en tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Naast het Stabat Mater wordt de mystieke kant van de vrouw belicht met enkele liederen van Hildegard von Bingen, een van de eerste vrouwelijke componisten, en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook zullen er Cantigas de Santa Maria klinken, eenstemmige religieuze lofliederen uit de Middeleeuwen, en wordt de levensgeschiedenis van verschillende wereldvrouwen verteld.

Over de uitvoerenden
Behalve Johannette Zomer en Cécile van de Sant treedt zangeres Rojin Hassan op, een vluchteling afkomstig uit Aleppo (Syrië). Rolinha Kross is een veelzijdige Nederlandse zangeres met een Joods-Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Ze behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Oost-Europe en Jiddisch lied. De muzikale begeleiding is in handen van het Tulipa Consort.

Corona
Het ‘Tranen van Maria’-programma is inmiddels een traditie aan het worden. Ook dit jaar zullen de verhalen van Wereldvrouwen, omlijst door het Stabat Mater van Pergolesi, weer te horen zijn, maar op een andere manier dan de vorige jaren. Waar een tournee op de Nederlandse podia gepland stond zien we ons genoodzaakt het project dit jaar terug te brengen tot één videoconcert, dat op Internationale Vrouwendag (maandag 8 maart) uitgezonden gaat worden.

Agenda


Johannette Zomer Giovanni Battista Pergolesi Pergolesi: Stabat Mater Videoconcerten

Johannette Zomer

Het repertoire van de Nederlandse sopraan Johannette Zomer reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk.