Bach : Matthäus-Passion - Johannes Leertouwer & Friends

Videoconcert, Online, vrijdag 2 - zondag 18 april 2021

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Johannes Leertouwer voor nieuwe data.

Info

U kunt nog steeds reserveren voor dit videoconcert: na reserveren is het videoconcert direct beschikbaar in uw reservering en blijft t/m 16 april beschikbaar om te bekijken.

Johannes Leertouwer brengt voor het eerst de oer-versie van de Matthäus-Passion in beeld en geluid, zonder publiek vanuit de Leidse Stadsgehoorzaal. U kunt gratis reserveren om deze uitvoering thuis mee te maken.

Violist en dirigent Johannes Leertouwer is gewend om in deze tijd van het jaar de Matthäus-Passion uit te voeren. Eerst bijna 20 jaar lang als concertmeester van de Bachvereniging, later als dirigent van o.a. de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

Vanwege Corona is het voor het tweede jaar op rij niet mogelijk om een tournee met publiek te organiseren. Deze opname ontstond vanuit de wens om te kijken wat wel mogelijk is.

Het was altijd al een droom van Johannes Leertouwer om de niet gedocumenteerde oer-versie van de Matthäus-Passion uit te voeren. Dit jaar was het uitgelezen moment om dat te doen.

Johannes werkte hiervoor samen met de bekende Nederlandse musicoloog Rens Bijma, die een reconstructie van de meest oorspronkelijke versie maakte, met maar één koor en maar één orkest.

Dit maakt een uitvoering mogelijk met 25 muzikanten, ongeveer het aantal uitvoerenden dat Bach destijds ook zou hebben gekozen.

Rens Bijma schrijft over de oer-versie: ‘ik ervaar zelf met name de kleine verschillen met de bekende versie als spannend, ik zit dan op het puntje van mijn stoel.'

De uitvoering is nu via internet te zien en te beluisteren. In het besef dat met u duizenden mensen de uitvoering kunnen volgen, maakt u de uitvoering thuis in alle rust mee.

Solisten:
Sopraan: Kristen Witmer en Klaartje van Veldhoven
Alt: Michaela Riener en Daniël Elgersma
Tenor: Stefan Kennedy en William Knight
Bas: Florian Just en Martijn Cornet
Jorn Bleijs en Boris Lipovsek, solisten uit Nieuw Amsterdams Jongenskoor, onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam
Met een orgel van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Een preview van de uitvoering

Video: Wat is er anders aan de oer-versie?

Bekijk hieronder ook de videoserie, waarin Johannes Leertouwer uitleg geeft over de 68 delen van de Matthäus-Passion.