Festival Via Musica 2021: Diaghilev - Een leven voor de kunst

Donderdag 5 - zondag 8 augustus 2021

Flevoland, Diverse locaties

Coronamaatregelen:
Vanaf woensdag 26 januari zijn concerten en theatervoorstellingen weer mogelijk. U heeft daarbij een coronatoegangsbewijs nodig.

Festival Via Musica 2021: Diaghilev - Een leven voor de kunst

Flevoland, Diverse locaties, donderdag 5 - zondag 8 augustus 2021

Info

Via de agenda aan de rechterzijde van de pagina, kunt u uw entreekaarten reserveren: een passe-partout voor het festival of losse entreekaarten voor de concerten.

Een onstuitbare cultureel entrepreneur en impresario.

De Ballets Russes, Opera, beeldende kunst, muziek uit de 18e eeuw, avant-garde… er zijn maar weinig zaken te vinden op gebied van kunst waar Sergej Diaghilev zich niet mee bemoeide. Met een tomeloze energie zette hij zich in voor de kunst. Festival Via Musica zou graag meer Diaghilevs in de wereld hebben en om te beginnen laat het festival hem in Flevoland een festivaleditie lang herleven.

In Rusland, waar hij een van de oprichters was van de St. Petersburgse kunstenaarsvereniging Mir Iskoesstva en een tentoonstelling organiseerde met Franse impressionisten. In Parijs, waar hij de Ballets Russes oprichtte. Hij werkte samen met tal van beroemde dansers, choreografen, componisten en beeldend kunstenaars. Zonder hem hadden we Stravinsky’s “Le sacre du printemps” waarschijnlijk niet gehad. Continu was hij bezig kunst te introduceren, draagvlak te creëren, verschillende kunstenaars met elkaar te verbinden en projecten te initiëren.

Via Musica is een festival in beweging. Het publiek reist fysiek door Flevoland, iedere festival dag strijken we ergens anders neer. Ook de programmering is een reis, een persoonlijke reis van een componist, een filosoof of kunstenaar. Het thema wordt volledig uitgediept en de hele programmering hangt met elkaar samen.

Elke dag binnen het festival heeft een eigen ‘couleur locale’, afgestemd op de mogelijkheden van de locaties en de ruimte. Zo is er op vrijdag een hele dag in de Agora in Lelystad en op zaterdag een tour door de Noordoostpolder, waarbij niet alleen Emmeloord, maar ook diverse dorpskernen worden aangedaan. Ook in de andere gemeenten van Flevoland vinden een of meerder activiteiten plaats.

In vier dagen tijd wordt op deze manier een reis gemaakt door één provincie met een sterk samenhangend programma rond één thema. Bezoekers van het festival roemen dan ook de kwaliteit van de programmering en de uitvoering in combinatie met steeds verrassende, wisselende locaties, de sterke randprogrammering en de gemoedelijke sfeer..

Programma festival:
Donderdag 5 augustus: Pre-opening en openingsconcert in Almere-Haven
Vrijdag 6 augustus: Een Russische dag in Lelystad
Zaterdag 7 augustus: Met Diaghilev door de Noordoostpolder
Zondag 8 augustus: Koffieconcert in Zeewolde en slotconcert in Dronten

Wil je meer weten over het programma? Kijk dan op de website van festival Via Musica.