The Puncke's Delight: Unlock'd

Utrecht, Lutherse kerk, zaterdag 12 juni 2021, 16:00 - 17:00 uur

Info

De bijzondere Lyra viol staat centraal in het programma Unlock'd van The Puncke's Delight. Nicholas Milne speelt op de door Bram Peters nieuw gebouwde Lyra Viol, en hij wordt daarbij vergezeld door violiste Noyuri Hazama en klavecinist/organist Emmanuel Frankenberg. Van glinsterende virtuositeit tot peinzende melancholie, het komt allemaal voorbij in het zeventiende-eeuwse programma met stukken van William Byrd, John Jenkins, William Lawes, William Corkine en Thomas Baltzar.

Wat is een Lyra Viol?
U denkt misschien: wat is een Lyra Viol? Die vraag houdt Nicholas Milne al jaren bezig. Vandaag de dag houden we erg van normalisering en classificatie, ze zijn gemakkelijk. Dit is zeker niet het geval als we de wereld van instrumenten in de zeventiende eeuw induiken!

De term Lyra Viol verwijst naar een manier van spelen op de bass gamba, die voor het eerst voorkwam aan het begin van de zeventiende eeuw in Engeland. Het instrument is afgestemd in scordatura (er zijn 50 verschillende afstemmingen bekend) en de muziek is genoteerd in tabulatuur. De term verwijst ook naar een instrument verschillend van een normale bass gamba. In dit concert hoort u Nicholas Milne spelen op het nieuw gebouwde instrument van Bram Peters.

Coronamaatregelen
Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Houd u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen ruimte tussen verschillende huishoudens en let u alstublieft op de aangegeven looprichtingen. Er zijn max. 30 bezoekers aanwezig. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het Coronavirus of anderszins, vormen geen aanleiding tot restitutie. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers en vooral ook te genieten!