La Pastorella: Concerti van Vivaldi

Den Haag, Lutherse Kerk, vrijdag 2 juli 2021, 19:45 - 20:45 uur

Info
Tickets
Contact

De Concerti die Antonio Vivaldi schreef voor blokfluit, hobo, viool, fagot en klavecimbel worden nauwelijks uitgevoerd; de bezetting is net te groot voor kamermuziek, maar weer te klein voor een orkestconcert. ‘Zonde’ vindt de Grande Dame van de blokfluit Reine Marie Verhagen. 'Ik heb deze stukken nooit uitgevoerd in mijn carrière en dat heb ik altijd ontzettend jammer gevonden, ze zijn zo prachtig!', zegt ze. Ze heeft topcollega's van het Amsterdam Baroque Orchestra (onder leiding van Ton Koopman) gevraagd om samen deze Concerti te gaan uitvoeren. Zij kijken er enorm naar uit omdat ze in dit repertoire zoveel fantasie kwijt kunnen en het voor het publiek een heerlijke luisterervaring is: feestmuziek!

Antonio Vivaldi (1678-1741) had vele petten op tijdens zijn werkzame leven; hij was componist, violist, docent en priester. Als componist genoot hij een enorme bekendheid in heel Europa. Zijn meest bekende werken zijn wellicht ' de vier jaargetijden' en het 'Gloria'. Vivaldi schreef niet alleen grote orkestwerken en opera's; hij componeerde ook enorm veel kamermuziek. In dit programma worden o.a. drie Concerti uitgevoerd die allemaal geschreven zijn voor dezelfde bezetting; viool, blokfluit, hobo, fagot en klavecimbel (RV 95, RV 105 en RV 107).Vivaldi schreef deze Concerto's voor de meisjes van het Ospedale della Pietà, een weeshuis in Venetië. De jongens kregen een 'vak' geleerd en de meisjes leerden een instrument bespelen.

Uitvoerenden:
Reine Marie Verhagen - blokfluit en artistieke leiding
David Rabinovich - barokviool
Nienke van der Meulen - barokhobo
Wouter Verschuren - barokfagot
Kathryn Cok - klavecimbel


Agenda


Den Haag Zuid-Holland La Pastorella Antonio Vivaldi

La Pastorella

Blokfluitiste Reine Marie Verhagen neemt het initiatief om samen met collega's uit het Amsterdam Baroque Orchestra de zelden uitgevoerde Concerti die Antonio Vivaldi schreef voor blokfluit, hobo, viool, fagot en klavecimbel ten gehore te brengen.