Coronamaatregelen
Vanaf zaterdag 25 september (tot tenminste 1 november) vraagt de organisator u mogelijk om een coronatoegangsbewijs bij concertbezoek. Meer informatie daarover vindt u op de reserveringspagina's van de diverse concerten.

Erard Ensemble: Hongaars Vuur

Weesp, Van Houtenkerk, zondag 12 september 2021, 15:00 - 16:00 uur

Info

Als jongen van 15 kwam Johannes Brahms in contact met de Hongaarse violist Ede Reményi die hem liet kennis maken met Hongaarse muziek. Het virtuoze en meeslepende karakter van deze muziek maakte een grote indruk op Brahms die gedurende zijn hele leven elementen van Hongaarse muziek in zijn composities liet terug komen, vaak op emotionele hoogtepunten in het werk. Een goed voorbeeld hiervan vinden we in het laatste deel van het Eerste Pianokwartet waarin steeds opzwepender tempo's en virtuoze gebaren voor een zinderend einde zorgen.

Het Pianokwartet van Brahms wordt voorafgegaan door het feestelijke Serenade Trio van de Hongaarse componist Ernö Dohnányi. Het is een verrassend en zeer onderhoudend werk voor viool, altviool en cello waarin de vijf delen grote onderlinge contrasten vertonen.