Coronamaatregelen per 28-11:
Vanaf zondag 28 november zijn avondconcerten met publiek voor minimaal 3 weken niet mogelijk. Als u een reservering heeft voor die periode hoort u in de loop van de komende week wat dit voor uw reservering betekent.

Huygensfestival 2021: Sweelinck Ensemble

Voorburg, Oude Kerk, zaterdag 11 september 2021, 12:30 - 13:00 uur

Info

Let op: voor dit concert heeft u een coronatoegangsbewijs nodig via de CoronaCheck app. Meer informatie over wat dit precies inhoudt vindt u op deze website-pagina van de Rijksoverheid.

2021 is een Sweelinck-herdenkingsjaar: op 16 oktober 1621, nu 400 jaar geleden, overleed de ‘Orpheus van Amsterdam’. Vanzelfsprekend zetten we als Sweelinck Ensemble de muziek van onze naamgever dan centraal. In ons programma willen we de muziek van Sweelinck in de volle breedte laten horen: van levenslustige chansons tot meditatieve geestelijke werken, van groots getoonzette psalmen tot speelse canons en dat natuurlijk afgewisseld met zijn virtuoze klavierwerken. Ook na 400 jaar heeft de muziek van Sweelinck niets aan zeggingskracht verloren!

Tijdens het optreden in het kader van het Huygens Festival staan een aantal van de mooiste chansons centraal . Op 26 september (tijdens een zondagavond vesper, ook hier in de Oude kerk van Voorburg) hebben we een aantal grootste psalmen op het programma gezet.

Het Sweelinck Ensemble heeft zijn oorsprong in 2018, toen vier zangers van het ensemble deelnamen aan een uitvoering van het Requiem van Maurice Duruflé in Carnegie Hall, New York. De mogelijk werd aangegrepen om ook een eigen programma in te studeren dat met succes zowel in New York als in Nederland kon worden uitgevoerd. Bij alle deelnemers leefde de wens om het hiermee niet op te laten houden. Met de oprichting van het Sweelinck Ensemble wordt een vervolg gegeven aan deze muzikale samenwerking.

Het Sweelinck Ensemble is een flexibel ensemble, dat bestaat uit een vaste kern van zangers. Afhankelijk van de muziek kan worden uitgebreid met meer zangers en instrumentalisten. Het Sweelinck Ensemble richt zich op muziek die is bedoeld of die zich leent voor uitvoering in kleine, enkele bezetting. De zangers van het ensemble streven met hun gezamenlijke inbreng een hoge uitvoeringskwaliteit na van de mooiste muziek uit vele eeuwen muziekgeschiedenis, samengebracht in originele en samenhangende programma’s. Door de flexibiliteit en de kleine bezetting krijgt de muziek maximale zeggingskracht. Het ensemble ontleent zijn naam aan Neerlands grootste componist: Jan Pieterszoon Sweelinck. Zijn muziek is van hoge kwaliteit, staat voor goede smaak en verfijning en is vernieuwend, intens en levendig. De muziek van Sweelinck staat dan ook regelmatig op onze programma’s!