Coronamaatregelen per 28-11:
Vanaf zondag 28 november zijn avondconcerten met publiek voor minimaal 3 weken niet mogelijk. Als u een reservering heeft voor die periode hoort u in de loop van de komende week wat dit voor uw reservering betekent.

Huygensfestival 2021: Majed Saraydeen & Friends

Voorburg, De Voorhof, zaterdag 11 september 2021, 14:15 - 15:00 uur

Info

Let op: voor dit concert heeft u een coronatoegangsbewijs nodig via de CoronaCheck app. Meer informatie over wat dit precies inhoudt vindt u op deze website-pagina van de Rijksoverheid.

Majed Saraydeen & Friends brengen tijdens deze uitvoering liederen en muziek uit het Oosten.

Het Ornina Ensemble bestaat uit 6 professionele musici en zangers uit het Nabije-Oosten, o.a. afgestudeerd aan de conservatoria van Damascus en Bagdad. De groep speelt een breed repertoire van Arabische klassieke muziek, Arabische volksmuziek, soefi liederen en lichte muziek. Veel van deze muziek is bekend van grote namen als Umm Kultum en Fayruz.

Naast korte stukken (bijv. sama’i of de lichtvoetige lūnga) speelt het Ornina Ensemble ook een klassieke Arabische concertvorm, de wasla (suite). De wasla begint met een instrumentaal stuk; daarna volgt een reeks liederen, afgewisseld met vocale en instrumentale improvisaties (taqsim) en afgesloten met één of meer vrolijke dansliederen (qudud). Een populaire compositie is bij voorbeeld Qudud Halabiya. Veel Arabische liederen gaan over liefde en andere emoties. De Arabische literatuur en dichtkunst zijn bloemrijk en staan boordevol symboliek. Een dichterlijke muziekvorm is de muwassah.

Bandleider en -oprichter Majed Saraydeen was muziekdocent aan het Conservatorium in Damascus en afgestudeerd nayspeler (Arabische rietfluit). Daarnaast was hij leider/dirigent van een orkest van 70 klassiek geschoolde musici onder de naam Orchestre Tarab. Hij was met dit orkest verbonden aan het Operahuis in Damascus en trok er volle zalen.