Hannes Minnaar speelt Sjostakovitsj - Préludes & fuga's deel I

Zaterdag 18 december 2021, 15:00 - 16:00 uur

Amsterdam, Waalse Kerk

Hannes Minnaar speelt Sjostakovitsj - Préludes & fuga's deel I

Amsterdam, Waalse Kerk, zaterdag 18 december 2021, 15:00 - 16:00 uur

Info

Meesterpianist Hannes Minnaar keert terug in de Waalse Kerk met een zéér bijzonder werk: de préludes & fuga’s van de Russische componist Dimitri Sjostakovitsj. Tweeënhalf uur pianomuziek. De uitvoering van dit gigantische werk wordt verdeeld over twee concerten: zaterdag 18 december ’21 en vrijdag 22 april ’22. Op die manier is het mogelijk om een eerste kennismaking te hebben met deze muziek alsook voor liefhebbers het enorme scala van gemoedsstemmingen dat Sjostakovitsj in deze muziek heeft gelegd optimaal te beleven en te laten bezinken. Uniek omdat het opus – vanwege de moeilijkheidsgraad en omvang – zelden geprogrammeerd wordt in de concertzalen. Onder de handen van één van de meest gelauwerde Nederlandse pianisten van deze tijd, belooft het een niet te missen en ware belevenis te worden.

Dat deze 24 Préludes en fuga's op Bachs Wohltemperiertes Klavier zijn geënt staat buiten kijf. Bachs kolossale werk had op Sjostakovitsj een diepe indruk achtergelaten. Sjostakovitsj wilde nieuwe wegen vinden binnen de - desnoods tot zijn uiterste grenzen opgerekte tonaliteit, maar ook de expressie naar eigen hand smeden. De overbekende toonsoorten met hun specifieke expressieve eigenschappen lagen als het ware voor hem uitgestald, beantwoordden aan het doel dat hij zich had gesteld: C-groot, helder en verlicht; G-groot, gelukkig en stralend; B-klein, donker, angst en lijden, enz. Het resultaat van dit alles heeft caleidoscopische trekken, als een bonte verzameling levensindrukken en gedachten, wel of niet goed ontcijferbaar, die aan de toehoorder in hoog tempo voorbijtrekken. De omarming van het schone, afgewisseld door vlijmscherpe ironie, een bulderlach, een verstikte stem, maar in al zijn geledingen een magistraal opus met de 24 toonsoorten als uitermate krachtig vehikel.

Het programma op zaterdag 18 december duurt ongeveer een uur. Het tweede deel, op vrijdag 22 april duurt ongeveer anderhalf uur.