Cappella Pratensis: Maria Magdalena, een spirituele reis

Donderdag 24 maart 2022, 20:00 - 21:20 uur

Amsterdam, De Waalse Kerk

Cappella Pratensis: Maria Magdalena, een spirituele reis

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 24 maart 2022, 20:00 - 21:20 uur

Info

Met het aanbreken van 2022 is Cappella Pratensis aangekomen in het derde jaar van het omvangrijke vijfjarenproject rond de Bossche Koorboeken. Deze grootste muzikale schat uit de Renaissance die Nederland bezit, werd in de 15e en 16e eeuw opgebouwd door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch, een organisatie uit 1318 die nog altijd bestaat. Centraal in dit concert staat de vijfstemmige Missa de Sancta Maria Magdalena van Nicolas Champion, een waar meesterwerk. Tegelijk lanceert het ensemble ook de derde CD uit de vijfdelige reeks The Den Bosch Choirbooks.

Het nieuwe album getiteld Apostola apostolorum is geheel gewijd aan Maria Magdalena, in de 15e en 16e eeuw één van de belangrijkste heiligen van de broederschap. Centraal staat de vijfstemmige Missa de Sancta Maria Magdalena van Nicolas Champion, een waar meesterwerk uit de Renaissance. Toegevoegde teksten in het tenorgedeelte van deze mis volgen de spirituele reis van Maria Magdalena, die 'Apostel van de Apostelen' wordt genoemd vanwege haar sleutelrol in het verlossingsverhaal van het evangelie.

De mis wordt aangevuld met anonieme polyfone zettingen van Vesper-antifonen en het Magnificat die nergens anders dan in de Bossche Koorboeken voorkomen. Waarschijnlijk waren ze het werk van lokale musici die duidelijk niet onder deden voor de meest talentvolle componisten van die tijd.

Het programma wordt gecompleteerd met gregoriaans repertoire dat ook de tekenen van een lokale traditie of ‘dialect’ draagt: naar de gewoonte van die tijd voegen de zangers van Cappella Pratensis geïmproviseerde stemmen aan deze gezangen toe. Al met al biedt het ensemble een overzicht van hoe de Broederschap Maria Magdalena's naamdag (22 juli) in die tijd vierde, met elementen uit de verschillende diensten van de dag, en toont het eens te meer aan hoe rijk de muziektraditie van Brabant in de hoogrenaissance was.

Het concert wordt ingeleid door de Amerikaanse musicologe prof. M. Jennifer Bloxam. Na afloop is de CD Apostola Apostolorum in de kerk verkrijgbaar.