Schuyt Festival: Gottfried van Swieten, zoon van Leiden

Leiden, Heerengrachtkerk, zaterdag 11 juni 2022, 20:15 - 22:15 uur

Info
Tickets
Contact

Een concert rond ‘de zoon van Leiden’, Gottfried van Swieten. Hij werd in 1733 in Leiden geboren maar verhuisde met zijn vader mee naar Wenen toen deze in 1745 hofarts werd van de keizerin Maria Theresia van Oostenrijk.

Gottfried was niet alleen een geliefd diplomaat, maar ook een eminent muziekkenner en liefhebber, die met ongeveer alle belangrijke componisten uit de tweede helft van de 18e eeuw een persoonlijke band onderhield. Hij liet Beethoven kennis maken met de fuga’s van Bach, werkte samen met Haydn, liet Mozart de oratoria van Händel bewerken en heropvoeren en was een opdrachtgever van Carl Philipp Emanuel Bach. Kortom: Gottfried van Swieten was een groot inspirator en daarmee een spilfiguur in muziekwereld van zijn tijd.

Uitvoerenden:
Van Swieten Society
Blokfluitensemble Praetorius

Programma:
Kamermuziek van Mozart, Beethoven, Haydn en Carl Philipp Emanuel Bach, gelardeerd met fuga’s uit de Kunst der Fuge van Johann Sebastian Bach.Leiden Zuid-Holland Festivals Klassiek Schuyt Festival Leiden

Schuyt Festival Leiden

Het Schuyt Festival vult Leiden drie dagen lang met de muziek die op de pleinen, in de straten en zalen van de stad in de 18e eeuw klonk. Maak kennis met schitterend werk van componisten die destijds in Leiden actief waren. Proef de rijke geschiedenis en ontdek de muzikale verhalen van de universiteitsstad. Ontdek ook hoe een zoon van Leiden Haydn, Mozart én Beethoven wist te inspireren met zijn kennis en enthousiasme!