Waalse Kerk: Willem Brons speelt Bach

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 18 augustus 2022, 20:00 - 22:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Willem Brons voor nieuwe data.

Info

Willem Brons, de éminence grise onder de Nederlandse pianisten, presenteert het magistrale eerste boek van Bachs Wohltemperierte Klavier. Een integrale uitvoering hiervan is zeldzaam. Brons’ affiniteit met Bach staat garant voor een stijlvolle, indringende vertolking.

Willem Brons beleeft zowel het eerste als het tweede boek van Bachs Wohltemperirtes Klavier als een spannende ontdekkingsreis, waarbij alle denkbare gemoedstoestanden tot klinken komen. Maar bovenal als een zinvol geheel. Iedere toonsoort maakt immers deel uit van Bachs wonderlijke, muzikale universum van vierentwintig toonsoorten. Er is onderscheid tussen authenticiteit naar de letter en authenticiteit naar de geest. Ook een uitvoering op een modern instrument kan de spiritualiteit en de immense diepgang van de late Bach oproepen als authenticiteit naar de geest de bron van inspiratie vormt.

Willem Brons (1937) treedt nog steeds veelvuldig op. Hij is een belangrijk vertolker van de muziek van Bach, Beethoven en Schubert, al is zijn repertoire daartoe nooit beperkt gebleven. Ook is hij ambassadeur van het historisch instrument. Naast talrijke recitals heeft hij opgetreden met vele beroemde orkesten en samengewerkt met grote dirigenten in binnen- en buitenland. Brons was liefst vijftig jaar docent bij het Conservatorium, waar hij les gaf over de piano, kamermuziek en liedbegeleiding. Hij leidde diverse generaties pianisten op en bracht hen de kunst van muzikale expressie bij.