Maya Fridman & Stichting Free Russia NL: Benefietconcert voor Oekraïne

Vrijdag 14 oktober 2022, 20:00 - 22:00 uur

Amsterdam, De Waalse Kerk

Maya Fridman & Stichting Free Russia NL: Benefietconcert voor Oekraïne

Amsterdam, De Waalse Kerk, vrijdag 14 oktober 2022, 20:00 - 22:00 uur

Info

Dit benefietconcert, georganiseerd door Stichting Free Russia NL en celliste Maya Fridman, bevat Oekraïense volksliederen en stukken van Oekraïense componisten, naast stukken van Bach, Liszt en vele anderen. Het hoogtepunt van het concert is de wereldpremière van het Pianotrio van componist Evgeny Kissin, dat hij schreef over de huidige oorlog in Oekraïne.

Kissin beschrijft zijn compositie als volgt: 'Het eerste deel toont de Russische invasie en bombardementen; het tweede deel met Oekraïense volksliederen daarin - het lijden van het Oekraïense volk; en de Finale - de uiteindelijke Oekraïense overwinning. De Joodse motieven in het Trio symboliseren Zelensky's rol en mijn eigen houding: de Joden moeten de Oekraïners steunen, we hebben een gemeenschappelijke vijand.' De opbrengsten van de ticketverkoop zullen worden gedoneerd aan de stichting Zeilen van Vrijheid.

Stichting Free Russia NL is een grassroots community van vrije Russisch-sprekende mensen die zich verzetten tegen het regime van Putin en de oorlog in Oekraïne. Free Russia NL houdt zich bezig met het helpen van Oekraïense en Russische politieke en LHBTIQ+ vluchtelingen in Nederland, het inkopen van de humanitaire hulp voor bewoners van Oekraïne en het organiseren van politieke, educatieve en sociale-culturele acties en evenementen.

Zeilen van Vrijheid is een zelfgeorganiseerde groep vrijwilligers die hun krachten heeft gebundeld voor de aankoop en levering van medische en andere gespecialiseerde auto's aan Oekraïne, evenals voor medische en humanitaire hulp. Daarnaast verzamelt Zeilen van Vrijheid fietsen voor de bewoners van Oekraïne en stuurt ze op naar Oekraïne.

Maya Fridman is een Russisch-Nederlandse componiste en improvisator. Maya heeft sinds de uitbraak van de oorlog deelgenomen aan en georganiseerd meerdere benefietconcerten voor Oekraïne met meer dan 200.000 euro aan opbrengsten.