Koepelkerkconcert: Miroir de Peine

Amsterdam, Koepelkerk, zondag 11 december 2022, 16:00 - 17:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Klaartje van Veldhoven voor nieuwe data.

Info

Op het dieptepunt van de coronalockdowns in 2020 maakten Klaartje van Veldhoven en Matthias Havinga een CD met Nederlandse muziek uit een andere periode van crisis en grote veranderingen: de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. De prachtige liederencyclus van Hendrik Andriessen 'Miroir de Peine' en Henk Badings' magische Drie Geestelijke Liederen' vormen de ruggengraat van dit programma, dat vol verhalen zit over wat een crisistijd met de componisten doet.

Een aansluiting met het kerstverhaal is 'Maria, schone vrouwe', een per post vanuit een interneringskamp verstuurd liefdeslied van Hendrik Andriessen aan zijn vrouw. Badings' muziek op tekst van de 17e-eeuwse dichter en mysticus Jan Luyken roept een prachtige voorbije wereld op in een contemplatieve sfeer. Ook het orgel zal voluit klinken met onterecht onbekende Preludes en Fuga's van Henk Badings en de geliefde 'Sonata da Chiesa' van Andriessen.

Zoals altijd zijn de verrichtingen van de organist in de Koepelkerk beneden op groot scherm te volgen. Zangeres Klaartje van Veldhoven zal haar warme, lichte en lyrische stem vanuit de zaal dichtbij het publiek brengen.