La Sfera Armoniosa - Constantijn Huygens!

Alkmaar, Lutherse Kerk, zaterdag 30 maart 2024, 20:00 - 21:30 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Ontdek het veelzijdige leven van Constantijn Huygens in een muzikale uitvoering van woord, beeld en geur. Deze 17e-eeuwer was niet alleen een bekende diplomaat en secretaris van drie stadhouders, maar ook een getalenteerd dichter, musicus, kunstkenner, architect en wetenschapper. Tot voor kort was het onbekend dat hij ook een gepassioneerd parfumeur was: er zijn onlangs 150 recepten van zijn hand ontdekt. Opvallend is bovendien dat Constantijn Huygens veel vrouwelijke contacten had.

In dit programma wordt ook aandacht besteed aan die relaties die een rode draad door zijn lange leven hebben gespeeld. Verhalen en beelden laten zien hoe hij en zijn vriendinnen elkaars leven hebben beïnvloed. Daarbij wordt muziek uitgevoerd van Huygens' eigen composities en die van zijn muzikale contacten, zoals Lanier, Foscarini, Ban en Van Eyck.

Een unieke, audiovisuele geurbeleving die Huygens en zijn tijd tot leven brengt.

Uitvoerenden:

• Lette Vos - Sopraan

• Ineke Huijsman - Spreker (Huygens Instituut)

• Paulina van Laarhoven - Viola da gamba

• Mike Fentross - Theorbe en barokgitaar

Programma:

Muziek van Lanier, Foscarini, Ban, Van Eyk en natuurlijk Constantijn Huygens zelf.


La Sfera Armoniosa

Het Nederlandse La Sfera Armoniosa, opgericht in 1992, is gespecialiseerd in het uitvoeren van zeventiende en achttiende eeuwse muziek en staat onder leiding van Mike Fentross. Naast muziek van beroemde componisten als Monteverdi, Händel en Vivaldi, voert het ensemble ook minder bekende muziek uit die na uitvoerig zoekwerk is gedistilleerd uit zeventiende en achttiende eeuwse muziekdrukken en manuscripten.