Festival: Luitmuziek uit de Nederlanden - Casulana Lute Consort

Utrecht, DUMS-Marnixzaal, zaterdag 25 november 2023, 16:15 - 17:15 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Het internationale Casulana Lute Consort gevestigd in Basel en vernoemd naar de 16 e eeuwse componiste en luitiste Maddalena Casulana brengt een programma met o.a. airs de cours, dansen en transcripties van polyfone en vocale werken voor verschillende luitinstrumenten, waarbij enkele stukken worden gecombineerd met zang.

Veel ervan zijn gecomponeerd door Nederlandse en Vlaamse componisten, waaronder Nicolas Vallet. Zo neemt het ensemble het publiek mee in de wereld van consortmuziek voor luit, waarin de verscheidenheid aan effect en de dichtheid van de composities een aandachtige luisterervaring opleveren. De contrasterende combinaties van de luiten met de verschillende stemmingen en de stem creëren een wonderlijk effect van klankkleuren en voeren de luisteraar mee naar een wereld van magische klank.

Uitvoerenden:

- Alice Letort, sopraanluit

- Emma-Lisa Roux, altluit en zang

- Cornelia Demmer, tenorluit

- Talitha Cumi Witmer, basluit

Programma:

Consortmuziek met o.a. Vallet, Adriaenssen en Pacoloni.


Luitdagen 2023

Twee dagen met afwisselende, inspirerende concerten, van solomuziek tot de niet alledaagse bezetting van vier luiten, aangevuld met zang. Daarmee viert de Nederlandse Luitvereniging het 40-jarig bestaan. Daarbij speciale aandacht voor de belangrijke muziekuitgever Pierre Phalèse (1545-ca. 1575), van wie een complete moderne uitgave van alle luitmuziek wordt gepresenteerd, geflankeerd door enkele lezingen. Verder nog aandacht voor luitbouw en een markt met luiten en luitmuziek, waar alle informatie die met luit te maken heeft te vinden is.